Hoogste aantal inschrijvingen ooit voor toelatingsexamen

Door de aankondiging dat de startquota voor (tand)artsen in Vlaanderen zich niet langer zullen conformeren aan de federale quota lijkt een groter aantal jongeren zijn kans te wagen op het toelatingsexamen. In het academiejaar 2024-2025 zullen 70% meer tandartsen kunnen starten aan hun opleiding dan bij het begin van de regeerperiode.

 

Er schreven zich maar liefst 1767 kandidaten in voor het toelatingsexamen tandheelkunde, hetgeen 16% hoger ligt dan vorig jaar en het hoogste aantal inschrijvingen ooit is. Dit terwijl het aantal deelnemers uit het vijfde middelbaar aan het examen, die ter voorbereiding reeds deelnemen, blijft afnemen.

 

Deze verhoging van de quota komt er omwille van het (tand)artsentekort, de vergrijzing die de komende jaren alleen zal toenemen en het feit dat ook dokters en tandartsen een gezondere work-life balance willen en dit dan ook simpelweg meer mensen vereist.

 

Ook de opstart van een tandarts-opleiding aan de VUB kadert binnen deze doelstellingen.

 

Ter vergelijking, in 2023 werden in Wallonië 177 nieuwe studenten toegelaten om hun opleiding tot tandarts aan te vatten. Sinds dit academiejaar werkt men ook in Wallonië met een toelatingsexamen met op voorhand vastgestelde quota. 

 

Bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240605_98615367

https://www.lecho.be/economie-politique/belgique/general/les-1-543-candidats-admis-en-medecine-et-dentisterie-sont-connus/10490354.html