Hoe poets je nu best je tanden?

NEW YORK 18/08 – Wat is de beste manier om je tanden te poetsen? Tandartsen zijn het hierover oneens, en niemand weet het met zekerheid, volgens een nieuwe studie. "Op dit ogenblik zijn er geen goede aanwijzingen dat de ene methode van tandenpoetsen effectiever zou zijn dan de andere," verklaarde Dr. John Wainwright, de hoofdauteur van de studie, via email aan Reuters Health.

"Vraag aan verschillende tandartsen of mondhygiënisten hoe je je tanden moet poetsen en ze zullen je waarschijnlijk allemaal andere antwoorden geven. Dit is verwarrend en misschien ga je je afvragen wie je moet betrouwen om je het beste advies te geven," verklaarde hij.

Wainwright is praktiserend tandarts aan de University College London in Engeland.

Hij en zijn collega, Dr. Aubrey Sheiham, evalueerden de aanbevelingen voor tandenpoetsen in de handboeken tandheelkunde, van bedrijven van tandenborstels en tandpasta's en van tandheelkundige verenigingen in 10 landen. De meeste bronnen adviseerden om tweemaal per dag gedurende 2 minuten te poetsen, noteerden ze.

Maar tandheelkundige professionelen slaagden er niet in om een consensus te bereiken over de preferentiële methode van tandenpoetsen en hadden uiteenlopende meningen over hoe vaak en hoe lang je je tanden moet poetsen.

"Dit ondermijnt het geloof en het vertrouwen in het beroep in se," noteerde Wainwright.

Hoewel de meeste bronnen adviseerden om de tanden twee minuten lang te poetsen, adviseerden sommige om de tanden gedurende tot drie minuten te poetsen. Eén bron adviseerde zelfs om de tanden langer dan drie minuten te poetsen bij elke poetsbeurt.

Tandartsen en tandheelkundige verenigingen adviseren zes verschillende methoden van manueel tandenpoetsen, noteerden de auteurs op 8 augustus in de British Dental Journal. De methoden variëren volgens de hoek van de tandenborstel en de preferentiële bewegingen.

"Heel wat tandheelkundige professionelen adviseren totaal uiteenlopende manieren om je tanden te poetsen," aldus Wainwright. "Op basis van het momenteel beschikbare bewijsmateriaal zou een complexe methode niet nuttiger zijn dan een eenvoudige poetsbeurt die veel gemakkelijker aan te leren is."

Tandheelkundig epidemioloog, Dr. Benjamin Chaffee, verklaarde dat het onderzoek is uitgemond in een levendige online discussie tussen tandartsen. Chaffee is professor aan de University of California, San Francisco, School of Dentistry en was niet betrokken bij de huidige studie.

"Er is heel wat dat we beter zouden kunnen doen," verklaarde hij aan Reuters Health.

"Hoewel er 100 jaar lang werd nagedacht over de methode van tandenpoetsen, werd er binnen het beroep nog steeds geen consensus bereikt die gebaseerd is op sterk bewijsmateriaal. Het zou best kunnen dat er gewoon geen superieure techniek bestaat," noteerde hij.

Chaffee en Wainwright waren het erover eens dat de tegenstrijdige boodschappen wijzen op de noodzaak van evidence-based onderzoek over de meest effectieve methode van tandenpoetsen.

"Voor iets wat de meeste mensen tweemaal per dag doen, zou je verwachten dat tandartsen een duidelijkere, meer uniforme boodschap kunnen geven aan hun patiënten over hoe ze hun tanden moeten poetsen," aldus Wainwright.

Hij verklaarde dat hij de huidige studie wou uitvoeren omdat zijn patiënten hem vaak vragen waarom zijn instructies van tandenpoetsen afwijken van deze die ze kregen van hun vorige tandarts.

In een verklaring suggereerde Sheiham "om zachtjes te poetsen met een eenvoudige horizontale poetsbeweging, met de borstel in een hoek van 45 graden om tandplak te verwijderen." Sheiham is emeritus professor aan University College London.

Hij verklaarde dat het weinig zin heeft om de tanden te poetsen na het eten van snoep of gesuikerde dranken omdat de bacteriën uit het voedsel binnen ongeveer twee minuten zuur beginnen te produceren.

"Bijgevolg, als je je tanden poetst enkele minuten nadat je zoetigheden hebt gegeten," verklaarde hij, "zullen de zuren het tandglazuur aangetast hebben."