Hoe meer sporturen, hoe hoger het cariësrisico

Niet het overmatige gebruik van suikerhoudende sportdranken zorgt voor een verhoogd cariësrisico bij sporters, maar wel een verandering van de speekselsamenstelling en een verhoogde zuurtegraad tijdens het sporten, aldus een recente Scandinavische studie.

 

Dat regelmatige sporters vaker met cariës te maken hebben, lijkt op het eerste gezicht wat contradictorisch. Wie regelmatig aan sport doet, heeft respect voor zijn of haar lichaam en zou meer aandacht voor tandzorg hebben dan een persoon die niet sport. In een verklaring voor het verhoogde risico van cariës bij sporters, een fenomeen dat door experts al enige tijd wordt bestudeerd, stoppen wetenschappers vaak met hun onderzoek bij de suikerhoudende sportdranken. Heel wat internationale studies wezen met een beschuldigende vinger naar die energie- en sportdranken die boordevol suiker zitten. Dat was een mogelijke factor, maar daar hield het vaak op. Een Scandinavisch team van wetenschappers besloot de suikerdranken ietwat achterwege te laten en zich te concentreren op de speekselsamenstelling en de zuurtegraad.

 

Krachtinspanning

 

Hiervoor schakelden ze 35 triatleten in en 35 controlepersonen die niks van sport deden. Na een intense sportinspanning kregen de 70 deelnemers een vragenlijst voorgeschoteld, waarin ze hun eet-, drink-, en tandhygiënegewoontes moesten oplijsten. Na de krachtinspanning werd de hoeveelheid speeksel gemeten, alsook de zuurtegraad. In vergelijking met de niet-sporters produceerden de triatleten significant minder speeksel, maar wel speeksel met een hogere zuurtegraad dan bij de controlepersonen. Deze opzet van studie werd regelmatig herhaald, telkens met hetzelfde resultaat. Meer zelfs, de wetenschappers konden een recht evenredig verband aantonen tussen het aantal uren dat iemand sport en het verhoogde risico van cariës dat daaraan was gelinkt. Hoe meer sporturen, hoe hoger het cariësrisico.

 

London 2012

 

Een gelijkaardig verband kwam ook naar boven, toen tijdens de Olympische Zomerspelen van 2012 in Londen er abnormaal veel atleten hun toevlucht hadden gezocht tot dringende tandzorg, vaak onverzorgde cariës. Heel wat sporters kampen met een droge mond en dehydratie werkt de woekergroei van bacteriën in de mondholte in de hand. Het advies om tijdens het sporten voldoende water te drinken is dus niet alleen belangrijk om de vochtbalans van het lichaam in evenwicht te houden, maar ook om het verlies aan speeksel en de hoge zuurtegraad te compenseren, uiteraard in de mate van het mogelijke.

 

Bron: Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports