Helderheid over whitening

Een glimlach vinden wij niet alleen aantrekkelijk; onderzoek toont ook aan dat een stralende lach bijdraagt aan meer zelfvertrouwen. Steeds meer mensen willen daarom een natuurlijk wit gebit, resulterend in een toenemende vraag naar whitening oplossingen. Echter, door de wildgroei aan bleekstudio’s, webaanbiedingen en duurbetaalde influencers is er onduidelijkheid over wat nu werkt en effectief is. Om de mythes over tanden bleken te ontkrachten, zetten we in dit artikel uiteen wat werkt en wat misvattingen zijn.

 

Hoe werkt een whitening behandeling?
Het belangrijkste om te weten is, dat alleen whitening producten die waterstofperoxide (H2O2) bevatten, kunnen bleken. De waterstofperoxide komt in contact met de tanden door het dragen van een individuele of universele bleeklepel. Zodra waterstofperoxide in contact komt met het vocht op de tanden, start een reactie waardoor het uiteen valt in water (H2O) en zuurstof (O2). Bij deze reactie komt energie vrij in de vorm van radicalen die het glazuur doordringen zonder dit aan te tasten. Deze radicalen ‘botsen’ op geclusterde, gekleurde moleculen achter het glazuur waardoor deze uiteen vallen in kleinere, ongekleurde moleculen. De ongekleurde moleculen herverdelen zich, hetgeen een natuurlijk wit gebit oplevert. Zodra alle waterstofperoxide uiteen gevallen is, komen er geen radicalen meer vrij en heeft het langer dragen van de bleeklepel geen zin meer.

 

Wat zijn misvattingen?

Goedkope aanbiedingen van bleekstudio’s, supermarkten of webshops klinken aanlokkelijk, maar hun whitening producten werken nooit structureel. Zoals gezegd, zorgt alleen waterstofperoxide voor een whitening reactie, dus resultaat. De producten die vrij verkrijgbaar zijn buiten de tandartspraktijk om, bevatten maximaal 0,1% waterstofperoxide. Dit is bij lange na niet genoeg om tanden te bleken. Het is ook niet altijd duidelijk wat deze whitening producten precies bevatten. In de meeste gevallen zitten er vooral schurende materialen in die het gebit slechts reinigen. Alleen de tandarts mag whitening behandelingen met een hogere concentratie waterstofperoxide aanbieden, en alleen bij patiënten die 18 jaar of ouder zijn.

“Hoe hoger het percentage waterstofperoxide in de whitening gel, des te beter het resultaat”
Dit is een absolute misvatting. In het verleden gebruikte men vaak een hoge concentratie waterstofperoxide en was er direct resultaat. Studies hebben inmiddels uitgewezen dat dit schadelijk kan zijn voor het gebit. Hogere percentages waterstofperoxide gaan gepaard met een lagere pH. Een lage pH kan het tandglazuur beschadigen. Sinds november 2012 is het binnen de Europese Unie niet meer toegestaan om hogere percentages te gebruiken. Whitening gels mogen sindsdien maximaal 6% waterstofperoxide bevatten. Door het lagere percentage duurt het iets langer om de tanden te bleken, maar de behandeling is wel 100% veilig voor het gebit én het bleekresultaat houdt langer aan.


“Meer whitening gel versnelt het proces”
Alleen de gel die in direct contact met de tanden komt, heeft een blekend effect. Teveel whitening gel in de bleeklepel kan resulteren in irritatie aan het tandvlees. Slechts een druppel whitening gel ter grootte van een speldenkop per element is voldoende. Voorkom overdosering!


“Het glazuur loopt schade op door een whitening behandeling”

Patiënten vragen vaak als eerste: “Is het schadelijk voor mijn tanden?”. Whitening producten moeten tegenwoordig aan strenge eisen voldoen voor dat ze überhaupt op de markt komen. Goedgekeurde producten die via de tandarts verkrijgbaar zijn, veranderen niets aan de structuur van het glazuur en zijn dus 100% veilig.


“Het gebruik van een whitening lamp geeft een beter resultaat”
Er is een claim dat het licht van een lamp het effect van de werkzame stof in de whitening gel versnelt. Uit onderzoek komt echter naar voren dat het gebruik van een lamp niet effectiever is. Studies laten juist zien dat sneller bleken ook een snellere afname van het resultaat geeft. Daarnaast creëert een lamp warmte, hetgeen andere risico’s met zich meebrengt.

 

Cavex: Al 10 jaar whitening expertise uit Nederland
Al sinds 2010 is Cavex Holland actief op het vlak van whitening en sindsdien zijn meerdere Bite&White producten ontwikkeld. In de afgelopen 10 jaar is het portfolio uitgegroeid tot een compleet assortiment voor snelle, veilige en pijnloze whitening behandelingen die ieder duurzame resultaten opleveren. Voor iedereen is er een passende whitening oplossing.

Duurzaam resultaat met minimale gevoeligheid
De Cavex Bite&White ABC Masterkit is een effectief en compleet 3-staps systeem voor op maat gemaakte bleeklepels. Patiënten kunnen meerdere dagen bleken en zijn dagelijks binnen een uur klaar. De instructies per stap zijn met afbeeldingen duidelijk in het deksel van de doos weergegeven. Daarnaast is er een QR code afgebeeld die direct naar een instructievideo verwijst. De kit is daardoor ook geschikt voor niet-Nederlandstalige patiënten.

 

 
Voor de whitening behandeling: A2/A3  
Na de whitening behandeling: B1

 

Stap 1: Activeren met Cavex Bite&White Stainless. Deze tandpasta bevat ingrediënten die het tandoppervlak grondig reinigen en oppervlakkige aanslag verwijderen. Hierdoor komt de whitening gel direct in contact met tandglazuur. Bovendien verhoogt Stainless de pH waarde in de mond. Dit zorgt voor het ideale bleekklimaat in de mond, hetgeen leidt tot een snellere en effectievere behandeling.


Stap 2: Bleken met de Cavex Bite&White whitening gel. De gel bevat 16% carbamideperoxide (CH6N2O3). Dit staat gelijk aan 6% waterstofperoxide. De thixotrope eigenschappen van de Cavex whitening gel garanderen een perfecte verspreiding over het tandoppervlak. Het voorkomt uitloop naar de tandhalzen en het tandvlees om gevoeligheid te voorkomen. Toegevoegd natriumfluoride (NaF) versterkt het glazuur en kaliumnitraat (KNO3) minimaliseert gevoeligheid.

Stap 3: Conditioneren met Cavex Bite&White ExSense. De unieke samenstelling van hydroxyapatiet en een hydro-dispersing sol sluit de tubuli en microcracks in het glazuur af, voor een minimalisering van gevoeligheid. Daarnaast draagt ExSense bij aan de remineralisatie en het herstel van de microhardheid van de elementen. Het conditioneren met ExSense voor, tijdens en na de whitening behandeling minimaliseert de kans op gevoeligheid.

 

Touch up behandeling

Een goede whitening behandeling resulteert in een natuurlijk wit gebit voor een periode van 2,5 à 3 jaar, afhankelijk van de leef- en eetgewoonten. Om na enige tijd een touch-up behandeling uit te voeren zijn de spuitjes uit de ABC Masterkit ook los verkrijgbaar of per drie in het 3 Syringes pack.

 

Snelle, effectieve en makkelijke behandeling
Als kant-en-klare whitening oplossing heeft Cavex de Bite&White Ready 2 Use voorgevulde universele bleeklepels ontwikkeld. Deze bleeklepels bevatten whitening gel met 6% Hydrogen Peroxide Superior (HPS). De, door Cavex ontwikkelde en gepatenteerde, HPS gel bleekt extreem snel en effectief. Daardoor bereikt de patiënt een fantastisch whitening resultaat in slechts acht dagen met vijftien minuten per dag bleken. Ready 2 Use is, zoals de naam al zegt, direct klaar voor gebruik en pH neutraal.


Speciale promoties

Bent u nieuwsgierig naar een van de Cavex Bite&White whitening systemen?
U vindt alle informatie op www.cavex.nl/whitening.

 

Tot en met 31 maart 2021 kunt u profiteren van speciale promoties, omdat de Bite&White producten 10 jaar bestaan.
Kijk hiervoor op www.cavex.nl/traktatie.