Grensoverschrijdende gezondheidszorg binnen bepaalde grenzen

Geneesmiddelen kopen in Roemenië met een Belgisch voorschrift? Een cardioloog raadplegen in Duitsland? Vanaf 25 oktober 2013 geldt er een nieuwe Europese richtlijn voor grensoverschrijdende gezondheidszorg die deze situaties regelt. Zijn er daardoor geen grenzen meer voor de Europese patiënt? Toch wel, de Onafhankelijke Ziekenfondsen wijzen mobiele patiënten er daarom op om zich goed te informeren bij hun ziekenfonds om onaangename verrassingen te vermijden!

 

Brussel, 23 oktober 2013. Deze Europese richtlijn omvat concrete regels voor de mobiele patiënt die zich in een andere Europese lidstaat wil laten behandelen. Zo zullen Belgen met een Belgisch voorschrift geneesmiddelen kunnen kopen bij een apotheker in het buitenland.

De richtlijn is trouwens niet enkel van toepassing op publieke, maar ook op private ziekenhuizen en artsen. De vele Europese toeristen die dringende medische zorgen nodig hebben tijdens een vakantie in Zuid-Europa en in privé-ziekenhuizen terecht komen, moeten dus geen hoge tarieven meer vrezen. Voortaan zouden voor hen dezelfde tarieven als deze voor de lokale bevolking moeten gelden. Daarnaast heeft de patiënt trouwens ook geen toestemming nodig van de adviserend geneesheer van het ziekenfonds voor een raadpleging bij een zorgverlener in een andere lidstaat. Hij heeft recht op een terugbetaling van deze medische kosten volgens de Belgische tarieven en nomenclatuur. Voor ziekenhuisopnames en ambulante zorgen die duur zijn of hoogtechnologisch apparatuur vereisen, is wel nog steeds een toestemming nodig die hij schriftelijk en tijdig moet aanvragen bij het ziekenfonds.

 

Vermijd onaangename verrassingen

 

Zorgt deze richtlijn voor een totale vrijheid voor Europese patiënten? “Zeker niet”, waarschuwt Christian Horemans, expert Internationale Zaken bij de Landsbond van Onafhankelijke Ziekenfondsen. “De regels zijn complex en de patiënt moet opletten voor onaangename verassingen. Zo zal een nieuwe behandeling in Duitsland die nog niet bestaat in België, niet terugbetaald worden door het Belgische ziekenfonds. Bovendien legt de Belgische ziekteverzekering voor sommige verstrekkingen bijkomende terugbetalingsvoorwaarden op, waardoor een terugbetaling niet altijd gegarandeerd is. Daarnaast moet de patiënt in de meeste gevallen de medische kosten eerst voorschieten en supplementaire erelonen worden nooit terugbetaald. Eén goede raad dus: laat je eerst adviseren bij je ziekenfonds om verrassingen te vermijden.”

 

Meer medisch toerisme?

 

Gaat de Belg nu massaal naar het buitenland trekken voor medische verzorging? Horemans schat die kans laag in. “De Onafhankelijke Ziekenfondsen vertegenwoordigen meer dan 2 miljoen leden en we tellen jaarlijks zo’n 9.000 dossiers van verzekerden die naar het buitenland trekken voor geprogrammeerde medische verzorging of de aankoop van geneesmiddelen. Het blijft afwachten, maar we verwachten geen plotse stijging van het aantal dossiers,” luidt het.

 

België is vooral een land dat buitenlandse patiënten aantrekt. Vele Nederlandse patiënten laten zich in Vlaamse ziekenhuizen verzorgen, en jaarlijks trekken meer dan 7.000 Fransen voor medische behandelingen naar de Frans-Belgische grensstreek. Het Observatorium voor Patiëntenmobiliteit zal na 25 oktober de instroom van buitenlandse patiënten dan ook met argusogen volgen. Als de instroom van buitenlandse patiënten negatieve gevolgen zou hebben voor de Belgische patiënten, mag de overheid maatregelen nemen.

 

Over de Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen

 

De Onafhankelijke Ziekenfondsen groeperen 7 ziekenfondsen: OZ, Euromut, Securex Onafhankelijk Ziekenfonds, Partena Ziekenfonds, Omnimut, Partenamut, Freie Krankenkasse.

 

Met meer dan 2.000.000 leden vormen de Onafhankelijke Ziekenfondsen samen de op twee na grootste verzekeringsinstelling van het land. De Onafhankelijke Ziekenfondsen staan garant voor een kwaliteitsvolle dienstverlening in het kader van de verplichte verzekering en aanvullende diensten, aangepast aan de eisen en noden van de huidige maatschappij.