Gezondheidsexperts willen de consument zo correct mogelijk informeren over fruitsappen
Fabrikanten van fruitsappen proberen hun product gezonder te maken door fruit toe te voegen. In werkelijkheid, zijn fruitsappen niet zo gezond als de producenten het laten uitschijnen, schrijft Dentistry Today. Sommige van deze dranken bevatten dezelfde hoeveelheid suiker, soms zelfs meer,dan frisdrank. Vooral fruitdrankjes die op kinderen gericht zijn, zitten vaak boordevol suiker. Het hoge suikergehalte van de drankjes leidt tot tandbederf, diabetes of obesitas.
Zijn er nog suggesties voor gezonde, suikervrije dranken zonder kunstmatige zoetstoffen?
In de West-Vlaamse stad Ieper is er een familiebedrijf dat zich specialiseert in het maken van biosappen zonder toegevoegde suikers, meer info op www.tuinsappen.be.
Het is belangrijk dat ouders een gezonde keuze maken voor hun kinderen.
Wie geen suiker wil drinken, kan natuurlijk zijn toevlucht nemen tot lightdranken zonder suiker. Die zijn echter wel gezoet met kunstmatige zoetstoffen om suiker te vervangen, zoals aspartaam, sacharine, cyclamaat en acesulfaam-k. Er zijn tegenstrijdige geluiden over de veiligheid van dergelijke stoffen, dus ik zou niet zomaar durven aanraden om daar veel van te consumeren. Wij kiezen er zelf voor om hiervan zo weinig mogelijk binnen te krijgen en ze vooral niet als directe vervanger te kiezen waar wij suiker schrappen.
Er zijn best veel alternatieven zonder suiker:
- verse vruchtensappen, zelf bereid
- thee (zwarte, groene of kruidenthee)
- koffie (net als thee zonder suiker drinken natuurlijk)
- melk (niet geschikt voor mensen met lactose-intolerantie)
- bronwater, met of zonder koolzuur