FDI dringt aan op beperking van toegevoegde suikers
Tijdens haar jaarlijkse algemeen congres heeft het FDI een statement aangenomen waarin wordt aangedrongen om het suikerverbruik te verminderen.
Mondziekten treffen wereldwijd ongeveer 3,5 miljard mensen en hebben naar schatting een prevalentie van 45%, hoger dan bij welke andere niet-overdraagbare ziekte dan ook. Van de belangrijkste mondaandoeningen zijn onbehandeld tandbederf het meest voorkomend, met 2 miljard gevallen bij blijvende tanden en 510 miljoen gevallen bij melktanden.
Ondertussen worden mondziekten ook steeds vaker geassocieerd met andere chronische niet overdraagbare ziektes en delen ze beiden dezelfde risicofactoren (ongezonde voeding, alcohol, tabak en milieuvervuiling) net zoals sociale en commerciële determinanten (zoals politieke, sociale en economische omstandigheden). Overmatige consumptie van suikers uit snacks, bewerkte voedingsmiddelen en dranken is een van de belangrijkste factoren die wereldwijde toenames van mondaandoeningen. Verschillende negatieve effecten worden in verband gebracht met de activiteiten van fabrikanten van voedingsmiddelen en dranken met veel vrije suiker.
In 2015 bracht de FDI reeds een beleidsverklaring uit om de noodzaak om de inname van voedingssuikers te verminderen te benadrukken om tandbederf te voorkomen. Ondertussen hebben vele landen belastingen geïmplementeerd om de consumptie te verminderen.
FDI pleit ervoor om het aantal toegevoegde suikers sterk te verminderen. Dit zijn monosachariden (bv. glucose en fructose) en disachariden (bv. sucrose) die door de producten aan voedingsmiddelen of dranken worden toegevoegd. Ook de suiker die van nature aanwezig is in honing, sappen en siropen valt hieronder.
De WHO-richtlijn beveelt aan dat de dagelijkse inname van vrije suikers wordt beperkt tot minder dan 10% (of 50 g = ongeveer 12 theelepels) van de totale energie-inname, zowel bij volwassenen als kinderen. Een verdere verlaging tot onder 5% (of 25 g = ongeveer 6 theelepels) van de totale energie-inname zou aanvullende gezondheidsvoordelen bieden en het risico op tandbederf gedurende het hele leven helpen minimaliseren.
Daarom formuleert het FDI onder meer volgende aanbevelingen:
- Elke lidstaat moet tegen 2030 een beleid hebben dat suikerconsumptie aanpakt.
- Samenwerkening met andere partners inzake niet-overdraagbare ziekten om fiscale en wetgevende maatregelen te bevorderen ter uitvoering van de aanbevelingen van de WHO inzake suikers is essentieel om deze gemeenschappelijke risicofactor aan te pakken.
- Strategieën om de commerciële invloed en de inspanningen van de industrie om deze maatregelen te beïnvloeden te beperken zijn essentieel om dit beleid uit te werken.