ERGONOMIE

Een verbazingwekkende 87% van de tandartsen lijdt aan rugpijn tijdens hun werk (Ball, 2015).

Tandartsen moeten zich niet alleen zorgen maken over hun rug, maar ook over musculoskeletale aandoeningen, waaronder rug- nek-, schouderklachten en vermoeidheid.

We weten allemaal dat ergonomie en de juiste houding belangrijk zijn tijdens het werk, maar wat wordt er bedoeld met “een goede ergonomie” en “een goede houding” en welke zijn de oorzaken van de problemen die zovelen van ons dagelijks ondervinden?

 

De houding van je hoofd kan helpen

Een doorsnee hoofd weegt 5 kg (GW Osteopathy, 2021).

Ons lichaam is geconcipieerd om het gewicht van ons hoofd te dragen en de beste manier is om het gewicht te verplaatsen naar de core, de benen, de voeten en naar de grond.

Wanneer het gewicht van ons hoofd weggehouden wordt van het centrum van ons lichaam ondervinden we pijn in de nek en de bovenrug.

 

Hoek van de nek verkleinen

De druk van het gewicht op onze wervelkolom en op ondersteunende nek- en rugspieren stijgt exponentieel naarmate ons hoofd weggekanteld wordt van ons lichaam.

Deze houding kunnen we corrigeren door loupes te gebruiken en door de patiënt in de correcte positie te plaatsen (de benen onder het hoofd van de patiënt).

 

 

Positie van de patiënt

Het is belangrijk de patiënt juist te plaatsen door volop gebruik te maken van de scharnierende kopsteun. Dit is eveneens belangrijk voor het comfort van de patiënt.

 

Ga zitten … 

Bij een gezonde, dynamische zithouding zijn je heupen boven je knieën met een gekanteld zitvlak waardoor het gewicht verplaatst wordt naar je voeten.

 

Met het hoofd recht op de romp wordt het gewicht verplaatst naar je voeten. Door een correcte zithouding en de patiënt zodanig gepositioneerd dat je direct zicht hebt op de mond, kan je spanningen in nek, schouders en rug efficiënt verminderen.

 

Bron