Engelse wetenschappers ontwikkelen materiaal voor labtanden

Wetenschappers in het Verenigd Koninkrijk hebben een nieuw materiaal ontwikkeld dat het mogelijk zou kunnen maken om tanden in een laboratorium te laten groeien. Op die manier zou er minder invasief kunnen gewerkt worden voor vullingen en implantaten. Dit volgens een studie gepubliceerd in ACS Macro Letters.

 

Door de communicatie tussen stamcellen te beïnvloeden kunnen ze cellen ertoe aanzetten zich tot tanden te ontwikkelen. Tijdens de embryonale fase worden via signaalmoleculen verschillende stamceltypes ontwikkeld die vervolgens de materialen (glazuur, dentine, etc.) ontwikkelen die uiteindelijk samen de tand zullen vormen. De cellen van de patiënt kunnen op die manier uitgroeien tot nieuwe tanden. Bij dieren gebeurt het dat zij doorheen hun levensduur blijvend nieuwe tanden ontwikkelen (bv. haaien en krokodillen), bij de mens is dit niet het geval aangezien de tandstamcellen na de ontwikkeling van het volwassen gebit verdwijnen.

 

De wetenschappers van King’s College London beschrijven in de studie hoe ze erin slaagden om de communicatie tussen de cellen te recreëren door deze in een nieuw materiaal te plaatsen (voornamelijk bestaand uit hydrogel, een zachte gel-achtige structuur) dat lijkt op de omgeving rond de cellen in het menselijk lichaam, gekend als de matrix.

 

Op die manier konden de nodige signalen tussen de gekweekte stamcellen worden doorgegeven om de tandvorming op gang te brengen. Voorheen lukte dit niet aangezien de signalen steeds allemaal ineens werden afgegeven. Door op die manier tanden te ontwikkelen kunnen steviger tanden worden gemaakt waarvan de kans veel kleiner is dat deze door het lichaam zouden worden afgestoten. 

 

De volgende stap is de vraag op welke wijze de tand in de mond van de patiënt geraakt. Ofwel wordt de tand volledig in het lab ‘gegroeid’ en nadien in de mond geplaatst, ofwel worden de stamcellen in de mond van de patiënt aangebracht en kan de tand daar zelf lokaal ontwikkelen. Voor beide opties zullen de nodige labtesten worden ontwikkeld. In beide gevallen moet het eerste stadium van de ontwikkeling van de tand in het labo gebeuren.

 

Er wordt duidelijk vooruitgang geboekt in dit onderzoek (zie ook de ontwikkeling van een pil om tanden te laten groeien), al is het effectief implanteren van een ‘labtand’ nog niet voor meteen.

 

Bron: https://www.livescience.com/health/lab-grown-teeth-could-offer-alternative-to-fillings-and-implants-scientists-say#viafoura-comments