Een pil voor nieuwe tanden?

Een Japanse farmaceutische start-up werkt momenteel aan een medicijn om de groei van nieuwe tanden te stimuleren. Het doel is om deze tegen 2030 op de markt te brengen.

 

Toregem Biopharma wil in juli 2024 klinische proeven starten bij volwassenen om de veiligheid van het medicijn te bevestigen. Het team slaagde er in 2018 reeds in om nieuwe tanden te laten groeien bij muizen. Ook bij fretten, die net zoals mensen zowel melk- als blijvende tanden hebben, slaagde men erin nieuwe tanden te laten groeien.

 

Meeste mensen hebben immers ‘tooth buds’ die een nieuwe tand kunnnen worden, dit naast de melk- en blijvende tanden. Deze tandknoppen ontwikkelen meestal echter niet en verdwijnen vervolgens.

 

Het team slaagde erin antilichamen aan te maken die het eiwit onderdrukken dat er voor zorgt dat de groei van tanden wordt onderdrukt. Het werkt in op deze tandknoppen en stimuleert dan ook hun groei.

 

Vanaf 2025 zou het bedrijf haar geneesmiddel ook op kinderen tussen 2 en 6 jaar met anodontie te testen. Dit zijn kinderen die geboren zijn zonder enkele of alle blijvende tanden. Op termijn hoopt het team haar geneesmiddel ook bij volwassenen te kunnen gebruiken.

 

Bron: https://www.japantimes.co.jp/news/2023/09/24/japan/science-health/japan-pharma-grows-new-teeth/