Deze maand in DentistNews

De laatste DentistNews voor de zomer valt binnenkort weer in uw bus. Waar mag u zich deze keer aan verwachten?

 

In het laatste deel van onze reeks over het dahl-principe legt dokter Hans van Pelt een klinische casus voor waarbij een uitgegroeid element de occlusie verstoord en dus de curve dient hersteld te worden. Hoewel dit vaak op een gipsmodel door de tandtechnicus wordt geradeerd en nadien in de mond door de tandarts wordt ingeslepen toont dr. Van Pelt aan dat er ook een mogelijkheid is om de betreffende elementen niet te verlagen zodat de uitgroei van de buurelementen en intrusie van de storende antagonist de curve uiteindelijk zal herstellen.

 

De Amerikaanse tandarts Joshua Austin is van mening dat de restauratie van back-to-back Klasse II-laesies één van de moeilijkste ingrepen inhoudt in de restauratieve tandheelkunde. Er moet dan ook gezocht worden naar manieren om deze restauraties voorspelbaarder, gemakkelijker en lucratiever te maken. In zijn case study toont tandarts Austin dan ook drie componenten waarmee naastliggende interproximale composietrestauraties kunnen worden vereenvoudigd. 

 

In het tweede deel van onze reeks omtrent Bio-Oss, een vorm van xenogeen bot (ontwikkeld van dieren of planten), beschrijft dr. Tom Verhofstadt hoe Bio-Oss binnen de tandheelkunde potentieel kan gebruikt worden als een vorm van xenotransplantaat. Hoewel deze transplantaten nog tekortkomingen hebben zorgen nieuwe strategieën zoals gentherapie, polytherapie enz. ervoor dat xenotransplantaten in de nabije toekomst vaker kunnen worden gebruikt.

 

De adellijke vrouw Anne d’Alègre stierf 400 jaar geleden. Zo’n 35 jaar geleden werd haar skelet opgegraven en werd vastgesteld dat haar tanden uitstekend bewaard waren. In 2023 boog een team onder leiding van Rozenn Colleter zich over de schedel en het gebit van mevr. d’Alègre en kwam tot een aantal buitengewone vaststellingen over haar leven.

 

Ontvangt u ons magazine nog niet ? Of verhuist u binnenkort?

Dan kan u dat steeds melden info@dentistnews.be