Derdebetalersregeling en fiscale fiches

Sedert 1 mei laatstleden kunnen tandartsen de derdebetalersregeling toepassing voor de rechthebbenden op het statuut “chronische zieke”. Tandartsen kunnen hun fiscale fiches over het inkomstenjaar 2013 consulteren. David Desmet

 

Voor bepaalde verstrekkingen van tandartsen kan de tandarts de derdebetalersregeling toepassen voor de personen met het statuut “chronisch zieke”, ongeacht of zij genieten van de verhoogde tegemoetkoming. De tandarts is evenwel nog niet verplicht om de derdebetalersregeling toe te passen. Vanaf 2015 zal de tandarts verplicht zijn om de regeling toe te passen voor bepaalde verstrekkingen (die nog moeten worden bepaald), voor de personen met het statuut “chronisch zieke” en eveneens voor de rechthebbenden op de verhoogde tegemoetkoming. De patiënt ontvangt van zijn of haar ziekenfonds een brief om hen te informeren over zijn statuut “chronisch zieke”. Het is op voorlegging van deze brief dat de tandarts de derdebetalersregeling kan toepassen. Deze informatie is actueel nog niet beschikbaar via MyCareNet.

 

MyRiziv

 

De vergoedingen die tandartsen van het RIZIV ontvangen zijn belastbaar. Het RIZIV deelt de fiscale fiches 281.50 aan de fiscus mee. Om te weten welke gegevens het RIZIV aan de fiscus mededeelt, kunt u in de webtoepassing “MyRiziv” een overzicht raadplegen van alle betaalde vergoedingen. Kies daarvoor de module ‘Betalingen 2013 – RIZIV”.

 

Bronnen:

Persberichten RIZIV de dato 19/05 en 20/05