Dented – 2de-hands tandenshop

“Door middel van nieuwe technologieën wordt elke tand zeer grondig gereinigd en aangepast aan de gewenste morfologie. Kan je het tandartsbezoek niet betalen, denk dan aan Dented!”. Voor alle duidelijkheid, Dented bestaat niet echt. Tot nader order bestaat er – bij ons weten – geen tweedehands tanden- en prothesewinkel. Naar aanleiding van de Dag van de Mondgezondheid stelt Dokters van de Wereld vast dat er veel mensen zijn in België die een tandartsbezoek niet kunnen betalen en noodgedwongen uitstellen.

 

Via haar fictieve onderneming wenst de NGO een wereld op te roepen waarin mensen zich tot dergelijke initiatieven moeten wenden om hun tandzorg te kunnen voorzien. Zij stellen immers vast dat slechts 1 op de 2 Belgen regelmatig naar de tandarts gaat en 10,5% van de armste Belgen zelfs nooit. Dit stelt zij ook vast in haar twee eigen praktijken waar vrijwillige tandartsen actief zijn. Wie arm is zal tot 70% meer geneigd zijn om een tandartsbezoek uit te stellen.

 

Het verbaast dan ook niet dat geen enkele zorg vaker wordt uitgesteld om financiële redenen dan tandzorg. Zo meldt de NGO bijv. eveneens dat Belgen gemiddeld 57% van de tandartsenkosten uit eigen zak betalen, waar dit in Duitsland en Nederland bv. slechts tussen 20 à 25% is.

 

Door middel van deze campagne wenst Dokters van de Wereld dan ook de problematiek aan de kaak te stellen en te benadrukken hoe belangrijk een betaalbare tandzorg is. In dit kader lanceert zij eveneens een petitie met een aantal concrete voorstellen om tandzorg betaalbaar te houden:

  • Een beleid dat tandartsen stimuleert om zich terug meer te conventioneren;
  • Een betere terugbetaling van sommige ingrepen, zoals implantaten en kronen;
  • Een duidelijkere informatieplicht over het gedetailleerde kostenplaatje en de status van tandartsen vanaf de eerste consultatie.

 

De petitie kan hier worden teruggevonden:

https://doktersvandewereld.be/dented-is-fake-petitie#

 

Bron:

https://news.evokepr.be/dokters-van-de-wereld-stelt-dure-tandzorg-aan-de-kaak-met-absurde-campagne