CU accumulatie in de lippen

Koper (Cu) is een belangrijk sporenelement, maar het kan ook allergieën veroorzaken en zich ophopen in het lichaam, wat leidt tot acute en chronische toxiciteit.

 

In een casus presentatie van Zoltan Barath en al (Univ. Zseged, Hongarije) wordt een zeldzaam fenomeen beschreven dat toevallig werd gevonden toen een artefact werd opgemerkt bij twee professionele koperblazers tijdens een MRI scan; die werd uitgevoerd om botgenezing te volgen na botaugmentatieprocedures in een niet gerelateerde klinische studie.

 

Beide muzikanten gebruikten al meer dan 15 jaar een ongecoat Cu-mondstuk. Op basis van de beeldvormingsresultaten (schaduw in het gebied van de lippen op de MRI-beelden) en de organoleptische evaluatie van de lippen en slijmvliezen van beiden (tijdelijke vage groene verkleuring), is het zeer waarschijnlijk dat de koperblazers werden aangetast door geoxideerde Cu-ophoping in de lip.

 

In het artikel wordt er op gewezen dat er van een beroepsziekte geen sprake is, maar dat dergelijke artefacten het onderzoek naar mondkankers en andere orale pathologieën kunnen bemoeilijken. Er zouden trouwens geen ongecoate kopermondstukken meer worden gebruikt…

 

Lees het volledige artikel