Covid-19: waar mogen tandartsen vaccineren ?

De FDI World Dental Federation heeft donderdag 25 februari 2021 opgeroepen om tandartsen te laten vaccineren bij de bevolking. 

 

Uit een nieuw wereldwijd onderzoek van de FDI World Dental Federation blijkt dat in 2/3 van de landen het voor tandartsen niet toegelaten wordt om de bevolking te vaccineren tegen COVID-19.

 

Zevenenvijftig aangesloten nationale tandheelkundige verenigingen, van over de hele wereld, onthulden dat bijna 2/3 van hun leden geen toestemming hebben gekregen van hun regering om COVID-19-vaccins toe te dienen als onderdeel van hun nationale vaccinatiestrategie.

 

Europese landen waar tandartsen het vaccin niet mogen toedienen zijn Zwitserland, Portugal, Oostenrijk, Denemarken, Slowakije en Rusland.

Tot op heden zijn discussies lopende in Frankrijk, Spanje, Zweden, Ierland, Australië, Kenia, Hong Kong en Duitsland waar tandartsen eventueel mogen vaccineren.

Van de 57 antwoorden op de enquête, hebben onder meer ​​Cambodja, Colombia, Egypte, India, Indonesië, Libanon, Nigeria, Servië, Slovenië en het Verenigd Koninkrijk toestemming gegeven aan tandartsen om te vaccineren.

In de Verenigde Staten staan ​​momenteel ongeveer 20 staten tandartsen toe om COVID-19-vaccins toe te dienen.

 

53 procent van de landen die hebben gereageerd, zei dat tandartsen prioriteit zouden krijgen in hun vaccinatiestrategie, 12 procent zei dat ze dat niet zouden zijn, en 18 procent antwoordde dat het vaccinatieprogramma en de prioriteitsgroepen nog in de planning stonden.

Landen die tandartsen NIET in hun prioriteitsgroep opnemen, zijn onder meer Cambodja, Colombia, Kazachstan, Roemenië, Saudi-Arabië, Zuid-Korea en Thailand.

 

“Mondgezondheid is een fundamenteel onderdeel van de algehele gezondheid en welzijn en mondzorg is een essentiële openbare dienstverlening ” aldus Dr. Gerhard Konrad Seeberger, voorzitter van FDI World Dental Federatie.

“Er moeten inspanningen worden geleverd om tandartsen in staat te stellen COVID-19-vaccins toe te dienen als dat mogelijk is in de nationale wet- en regelgeving, en met minimale verstoring van de mondzorg."

 

 

 

Michael Kessler, FDI mediarelaties

FDI-mediarelaties

Menigte: +34655792699

E-mail: michael.kessler@intoon-media.com

Twitter: @mickessler

 

De FDI is de belangrijkste vertegenwoordigende instantie voor meer dan 1 miljoen tandartsen wereldwijd.

Bij de FDI zijn 200 nationale verenigingen en gespecialiseerde groepen aangesloten uit meer dan 130 landen.

 

www.fdiworlddental.org

 

Noot van de redactie:

Wat België betreft, beroepsverenigingen proberen de overheid te overtuigen maar blijkbaar zonder resultaat.

Tandartsen die elke dag patiënten verdoven mogen niet vaccineren, begrijpe wie kan…