Cholesterol verhoogt risico op cariës bij kinderen
Een studie gepubliceerd in BMC Pediatrics toont aan dat een hogere inname van cholesterol via voeding correleert met een verhoogd risico op cariësactiviteit en cariës bij kinderen. In een studie gepubliceerd in BMC Pediatrics werd vastgesteld dat ECC-ontwikkeling (Early Childhood Caries) hoger is bij kinderen van 3 tot 5 in regio’s waar de voeding rijk is aan cholesterol.
Hoewel veel studies zich voorheen reeds richtten op verschillende voedingsfactoren die bijdragen aan ECC, is er weinig aandacht besteed aan de mogelijke link tussen voedingsstoffen en de ontwikkeling van ECC. Bij dit onderzoek, uitgevoerd in 2022, werden 155 kinderen van 3 tot 5 jaar betrokken en werden ze ingedeeld in diverse groepen op basis van ECC (cariës-vrije groep, ECC-groep en SECC-groep) en op basis van de Cariës Activity test. Nadien werd gedurende intervallen van 24 uur de voedingsinname van de kinderen bijgehouden en berekend met de ‘China Food Composition Tables’.
Hieruit kwamen onder meer volgende conclusies:
- De inname van voedingscholesterol is significant geassocieerd met een verhoogd risico op ECC. Hoe hoger de consumptie van cholesterol, hoe groter het risico op ECC.
- Net als bij ECC was het risico op het ontwikkelen van SECC (Severe Early Childhood Caries) positief geassocieerd met cholesterolinname. Cholesterol lijkt dus een constante factor ongeacht de ernst van de cariës.
- Ook magnesiuminname werd geassocieerd met een verhoogd risico op ECC, terwijl ijzer het risico op ECC leek te verlagen. Dit illustreert hoe complexe interacties van verschillende voedingsstoffen de tandheelkundige gezondheid kunnen beïnvloeden.
Deze bevindingen wijzen op de centrale rol van voedingscholesterol bij de ontwikkeling van ECC en cariësactiviteit bij jonge kinderen. Er moet dan ook bewust worden omgesprongen met de totale inname van cholesterol door kinderen, vooral op plaatsen waar het gewoonlijke dieet veel cholesterol bevat.