Britse House of Commons stemt voor rookverbod

Met een meerderheid van 383 voorstemmen tegenover 67 tegenstemmen is op 16 april een voorstel tot rookverbod door het Britse House of Commons aangenomen. Vooraleer het verbod effectief wordt moet de wet echter ook nog langs het House of Lords.

 

Doel van het verbod is het strafbaar te maken tabaksproducten te verkopen aan iedereen die na 1 januari 2009 is geboren. Voorstanders van het verbod stellen dat dit grote voordelen heeft op gezondheidsvlak en de volgende generatie de vrijheid geeft om langer, gezonder en productiever te leven. Zo zou momenteel in de VK iedere minuut een ziekenhuisopname plaatsvinden ten gevolge van roken. Het verbod zou dan weer een half miljoen gevallen van hartaandoeningen, beroertes, longkankers en andere dodelijke ziektes kunnen voorkomen tegen het einde van de eeuw. 

 

Tegenstanders noemen het verbod dan weer absurd omwille van de arbitraire leeftijdsgrens. Het is enigszins vreemd dat een 43-jarige mens wel mag roken en een 42-jarige niet. Ook blijkt dat een verbod niet automatisch ieder gebruik tegengaat, zoals de drugsstatistieken duidelijk aantonen. Anderen zien er dan weer een onnodige belemmering in van de vrijheid, ieder mens moet zelf kunnen beslissen om al dan niet te roken.

 

Het valt nog te bezien of het rookverbod effectief in werking zal treden. De primeur voor een algemeen tabaksverbod was er echter voor Nieuw-Zeeland. Het is opvallend dat dit verbod ondertussen door een nieuwe regering in Nieuw-Zeeland werd teruggedraaid, dit voornamelijk omwille van het verlies aan accijns-inkomsten.

 

Bron: https://dentistry.co.uk/2024/04/17/mps-vote-in-favour-of-uk-smoking-ban/