Borstvoeding slecht voor babytanden?

Nieuw Amerikaans onderzoek toont aan dat baby’s die twee jaar lang borstvoeding kregen, een hoger risico van cariës hebben. Is dit een bom onder alle andere positieve gezondheidseffecten van borstvoeding? Of is er sprake van andere factoren die tot cariës kunnen leiden?

Aanstaande moeders worden vaak overdonderd door moeders en vriendinnen om toch maar borstvoeding aan hun kroost te geven. En terecht, in de afgelopen decennia hebben internationale wetenschappelijke studies diverse gezondheidseffecten opgelijst, zonder zich hierover definitief uit te spreken.

Borstvoeding zou het risico van wiegendood verlagen, op latere leeftijd zouden die kinderen minder diabetes en cardiovasculaire ziektes ontwikkelen, zou er een verlaagde kans op allergieën zijn et cetera.

 

Porto Alegre

 

Nu gooit Dr. Benjamin Chaffee van de University of California roet in het eten. Baby’s die een langere periode aan de borst hangen, hebben vaker cariës. Vooral baby’s die tot na de leeftijd van twee jaar nog borstvoeding krijgen, lopen het hoogste risico. Hiervoor volgde hij 458 baby’s van een lagere sociale klasse in Porto Alegre (Brazilië). De onderzoekers gingen op zes, 12, 24 en 38 maanden na hoe het met de mondgezondheid van de baby’s was. Na zes maanden noteerden ze hoeveel borstvoedingsflesjes de baby de dag daarvoor had gedronken, alsook de hoeveelheden van andere dranken. Na twaalf maanden werden dezelfde vragen gesteld en gekeken of de baby’s al vaste voeding kregen. Op 38 maanden gingen de tandarts-onderzoekers dezelfde parameters na.

Op het einde van de studie had 40% van de kinderen die tussen zes maanden en 24 maanden borstvoeding hadden gekregen cariës. Bij baby’s die twee jaar en langer via de borst voeding kregen, klopte dit percentage af op 48%.

 

Borstvoeding wellicht niet enige oorzaak

 

Dr. Benjamin Chaffee is er echter bij zijn conclusies vlug bij om te zeggen dat de resultaten van zijn studie niet aantonen dat borstvoeding tot cariës leidt. Het is zelfs waarschijnlijk dat borstvoeding in combinatie met suiker in de moderne (baby)voeding de oorzaak is van het hoge aantal cariës, waardoor de bewering dat er een link is tussen borstvoeding en cariës voorbarig is. Ook het feit dat hij het onderzoek deed in een armere buurt in Brazilië – waar echter bijna alle vrouwen borstvoeding geven – kan de resultaten negatief hebben beïnvloed. Ook was hij in zijn conclusies niet volledig duidelijk wat de gebruik van de spenen betrof en de invloed ervan (of niet) op de bacteriën in het speeksel van de baby, en dus de invloed op eventuele cariës.

 

Aanbevelingen WGO

 

Tot slot beveelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) exclusief borstvoeding aan in de eerste zes levensmaanden van een baby, met daarna borstvoeding aangevuld met vastere voeding. De WGO ziet echter geen graten om baby’s ouder dan twee jaar nog verder borstvoeding te geven.

 

 

Bron: University of California, Dr. Benjamin Chaffee