Bisfenol A is schadelijk voor het glazuur

Uit onderzoek blijkt dat Bisfenol A (BPA) schadelijk is voor het glazuur. Het onderwerp kwam naar boven door een publicatie in een gerenommeerd Amerikaans tijdschrift JAMA. BPA is een chemische grondstof voor kunststofverpakkingen die al jaren onder de aandacht gebracht wordt, schrijft Doc Check News.
De onderzoekers beweren dat BPA het glazuur permanent kan verzwakken en zelfs hypomineralisatie van de molaren en incisieven zou kunnen veroorzaken.


Waar zit Bisfenol A in?

In allerlei verpakkingen zoals plastic flesjes met bronwater bijvoorbeeld, maar dus ook in die kleine plastic babyflesjes die zo gemakkelijk kunnen worden opgewarmd in de magnetron, in cd hoesjes en allerlei binnenranden van verpakkingsmaterialen zoals bij pakken melk. Maar ook bijvoorbeeld de magnetron geschikte verpakkingen, zodat je het voedsel zo kunt opwarmen, de binnenkant van conserven blikken die van een kunstof coating (epoxyharsen) voorzien worden. Dit is vooral gevonden in blikken soep, maar ook in blikjes bier en limonade. Je vind het zelfs terug in de witte vullingen voor je kiezen, kranteninkt en op kassabonnetjes.

 

Wat doet BPA?

Wanneer voeding of drank verpakt is in een kunststof waarin BPA is verwerkt , dan trekt (lekt) het langzaam in de voeding. De mens krijgt het op die manier dan binnen. Één van de effecten kan zijn dat het een negatief effect heeft op de voortplanting omdat de stof heel veel weg heeft van oestrogeen. Buiten dat, kan het ook hart- en vaatziektes veroorzaken, diabetes en leverschade.