Atleten in Londen hadden opvallend slechte tanden

We kennen Usain Bolt om zijn prachtige witte tanden, maar hij is een uitzondering. De meeste atleten die meededen aan de Olympische Spelen in Londen hadden een opvallend slecht gebit. Dit zeggen Britse wetenschappers in het British Journal of Sports Medicine.

Een groep tandartsen van de University College Londen onderzocht 302 vrijwilligers uit 25 verschillende sporten. Ongeveer 55% van hen vertoonde tekenen van cariës, meer dan 75% had last van gingivitis en 15% vertoonde parodontitis.

 


Dieet

Maar hoe komt het dat een atleet een slechter gebit heeft dan een leeftijdsgenoot? De Britse wetenschappers denken dat dit door het dieet komt. Atleten eten regelmatig veel koolhydraten en drinken tevens veel energiedranken. Deze energiedranken zitten bomvol suiker.


Trainen

Daarnaast traint een atleet intensief, wat een negatieve invloed heeft op het immuunsysteem. Ook heeft een atleet minder aandacht voor zijn gebit, omdat hij zich focust op andere gezondheidsfactoren.

Professor Ian Needleman en zijn collega’s onderzochten in totaal 302 atleten. 55% van de atleten had één of meerdere gaatjes, 45% leed aan tanderosie en 76% had een tandvleesontsteking.


Kleine verschillen

Het is belangrijk om minimaal twee keer per dag tanden te poetsen. Een slecht verzorgd gebit verhoogt de kans op een hartaanval of een ontsteking. Daarnaast is tandpijn simpelweg vervelend en kan dit leiden tot eet- en slaapproblemen. In de topsport zijn de verschillen klein, dus een slecht verzorgd gebit kan al het verschil beteken tussen een gouden en een zilveren medaille. Misschien is het mooie gebit van Usain Bolt zijn troefkaart.