AI kan betere kronen ontwikkelen

Onderzoekers in Hong Kong hebben recent een AI-algoritme ontwikkeld dat 3D machine-learning gebruikt om gepersonaliseerde kronen accurater te ontwikkelen. Door de tanden naast de te plaatsen kroon te analyseren slaagt de AI er immers in om een meer precieze en natuurlijke kroon te creëren dan met de huidige hedendaagse technieken. Deze resultaten werden gepubliceerd in het magazine Dental Materials.

 

Momenteel worden de meeste tandkronen gemaakt met behulp van computerondersteuning, zowel in het kader van het ontwerp (CAD) als de productie (CAM). Dit is uiteraard reeds een grote stap vooruit ten opzichte van de traditionele methodes om kronen te maken.

 

Toch heeft ook deze techniek zijn beperkingen. Er wordt immers steeds vanuit een ontwerp in de ‘tandbibliotheek’ vertrokken (een aantal sjablonen van kronen) waarna deze handmatig worden aangepast aan de behoeften van de individuële patiënten. Zo resulteert dit vaak in kronen die ofwel te groot of te dun zijn en ook een beperktere levensduur hebben dan tanden.

 

Door 3D machine learning toe te passen slaagden de onderzoekers erin om het AI-algoritme meer dan 600 gevallen van natuurlijke en gezonden tanden aan te leren. Hierdoor herkent het algoritme de morfologische kenmerken van de tanden en kan ze deze dan ook toepassen op nieuwe ontwerpen. Na vergelijking tussen beide kronen (AI-generated en CAD/CAM-geproduceerd), bleken de AI-versies zowel esthetisch als functioneel beter te zijn. Ook klinische proeven met deze AI zijn ondertussen reeds begonnen en de onderzoekers geloven dat dit het eerste project wordt waarbij data-gedreven AI wordt ingezet in echte tandheelkundige toepassingen.

 

Bron: https://www.foxnews.com/health/ai-dentistry-researchers-find-artificial-intelligence-create-better-dental-crowns