ADHESIEVE TANDHEELKUNDE

Professor Bart Van Meerbeek, wereldautoriteit op gebied van adhesieve tandheelkunde (niet alleen wij vinden dat, het staat ook zo te lezen in het Franse magazine Information Dentaire) maakte een gedetailleerd overzicht van de evolutie in hechtingen aan tandstructuur en gaf ook inzicht in toekomstperspectieven. Titel van het artikel: From Buoconore 's Pioneering Acid Etch Technique to Self-Adhering Restoratives.  

 

Absoluut geen gemakkelijke materie, zelfs de samenvatting van het artikel is zware kost, dus we hoeven u niet te vertellen dat het volledige artikel (in het Frans) vooral voor fanaten interessant zal zijn.

Het komt er op neer dat niet zozeer het bekomen van een goede hechting het probleem vormt, maar wel het behoud van de hechting op lange termijn. En dat nog altijd vooral glazuur de betrouwbaarste hechtingspartner is. De huidige onderzoekingen focussen vooral op bioactieve materialen, hetzij antibacteriële om een carieuze ontwikkeling te vermijden, hetzij mineraliserende om mogelijke carieuze letsels te herstellen. 

 

Voor wie al reikhalzend uitkijkt: voorlopig heeft nog geen enkel biomateriaal zijn efficiëntie in deze domeinen kunnen bewijzen, maar blijkbaar gaat het razendsnel in de goede richting.

 

 

Link naar het artikel.