Actuele studie naar de werkzaamheid van mondspoelingen

Een actuele studie vergelijkt de werkzaamheid van mondspoelingen met of zonder alcohol met etherische oliën (Listerine®) over een periode van 6 maanden. Als aanvulling op de mechanische tandreiniging kunnen beide mondspoelingen helpen in de bestrijding van bacteriën voor de controle van gingivitis en tandvleesbloedingen. Daardoor kunnen ook patiënten die liever geen alcoholhoudende mondspoeling gebruiken, toch baat hebben bij de profylactische voordelen van Listerine mondspoelingen met etherische oliën.


Alcohol is altijd al een belangrijke hulpstof geweest bij de productie van cosmetica en geneesmiddelen die plantaardige bestanddelen (bv. etherische oliën) bevatten. Sommige patiënten gebruiken echter liever geen bereidingen met alcohol of verkiezen een zachtere smaak en gebruiken graag even goed werkzame, alcoholvrije alternatieven. Daarom beschikt het assortiment van Listerine over varianten zonder alcohol – met dezelfde werkingskracht.

 

Effecten van mondspoelingen met etherische oliën met of zonder alcohol op plaque en gingivitis


Een actuele gerandomiseerde en gecontroleerde klinische studie (Lynch et al., 2018) onderzocht de werkzaamheid van mondspoelingen met of zonder alcohol met etherische oliën voor de controle over gingivitis. Daartoe werden in deze parallelle studie, die blind was voor de onderzoeker, de proefpersonen in drie groepen opgedeeld: 

 

  • een groep die uitsluitend mechanische reiniging toepaste
  • een groep die naast de mechanische reiniging ook de alcoholhoudende mondspoeling Listerine Cool Mint gebruikte
  • een groep die naast de mechanische reiniging ook de alcoholvrije mondspoeling Listerine Zero gebruikte 

 

Het primaire eindpunt was de gemiddelde gemodificeerde gingivale index (MGI) in de hele mondholte na zes maanden. De secundaire eindpunten omvatten de gemiddelde MGI na één en na drie maanden alsook de gemiddelde plaque-index (PI) en de totale gemiddelde bloedingsindex (BI) na één, drie en zes maanden. Veiligheidsevaluaties werden op al deze tijdstippen uitgevoerd.

 

Over de werkzaamheid van mondspoelingen met of zonder alcohol met etherische oliën


Van in totaal 370 proefpersonen hebben er 348 proefpersonen de studie beëindigd. Na zes maanden vertoonden zowel de proefpersonen die naast de mechanische tandreiniging een alcoholhoudende mondspoeling, alsook de proefpersonen die de alcoholvrije mondspoeling gebruikten, een significante vermindering (p <0,001) in plaque (37,8% en 37,0%) vergeleken met de controlegroep, die uitsluitend mechanisch reinigde. Beide mondspoelingen kunnen helpen in de bestrijding van bacteriën voor de controle van gingivitis. Bovendien konden onder andere significante verminderingen van de gemodificeerde plaque- en bloedingsindex (p <0,001) na één, drie en zes maanden waargenomen worden. Bij geen van de gemeten indexen werden statistisch significante verschillen waargenomen tussen de groep die een alcoholvrije, en de groep die een alcoholhoudende mondspoeling gebruikte. Beide mondspoelingen werden goed verdragen.

 

Op lange termijn geen negatieve effecten op de mondflora


Ook bij langdurig gebruik van de alcoholhoudende Listerine-bereidingen werden er geen negatieve effecten op de mondflora waargenomen. Studies bewijzen het: zelfs bij een tweemaaldaags gebruik van Listerine over 6 maanden werd er geen verschuiving van het microbiële evenwicht ten gunste van opportunistische orale ziekteverwekkers, noch het ontstaan van bacteriële resistentie waargenomen. Het mondslijmvlies wordt niet veranderd.