“VAPING” verandert het mondmicrobioom

Volgens onderzoekers van de New York University (NYU) College of Dentistry veranderen e-sigaretten het microbioom van de mond en maken de gebruikers vatbaarder voor inflammatie  en infectie.

 

E-sigaretten worden gepromoot als veiliger alternatieven voor het traditionele roken maar er is weinig research en er bestaan weinig lange-termijn gegevens over deze zogenaamde veiligheid.

 

Door oraal onderzoek en onderzoek van speeksel, bestudeerden researchers het orale microbioom van 119 personen uit 3 groepen : gebruikers van E-sigaret, klassieke rokers en niet-rokers. Tandvleesproblemen of ontsteking bleken aanzienlijk hoger bij de klassieke sigaretrokers (72.5%), gevolgd door E-sigaret gebruikers (42.5%) en bij niet-rokers was dat 28.2%.

 

“Onze studie geeft aan dat “vaping” veranderingen veroorzaakt in het orale milieu, en in hoge mate de kolonisatie van microbiële biofilm veroorzaakt waardoor het risico op orale inflammatie en infectie verhoogt” aldus Deepak Saxena, PhD, professor craniofaciale biologie en co-auteur van deze studie.

 

Bron