Nieuw, uitermate modern tandheelkundig centrum in Maasmechelen

Het is reeds lang bekend dat de Limburgse Maasregio erg te kampen heeft met een tekort aan tandartsen. Het Belang van Limburg schreef hieromtrent in 2012 al enkele artikels. Ook Tandheelkundig Centrum Esthedentalplus in Opglabbeek kreeg hierdoor te kampen met een overvloed aan patiënten uit de Maasregio en nam bijgevolg in 2013 de beslissing om een tweede vestiging te openen in Maasmechelen, midden in de Maasregio tussen Maaseik en Lanaken.

 

Het concept in Maasmechelen zou hetzelfde worden als dit van Opglabbeek namelijk een modern up-to-date tandheelkundig centrum met alle tandheelkundige specialiteiten onder één dak met voldoende personeel en hedendaags equipment.

 

In 2013 werd geschikte bouwgrond gezocht en gevonden en kort daarna startten de werken voor een nieuw tandheelkundig centrum van 500 m2 dat in 2014 feestelijk geopend werd. Alles werd door architecte Jo Heyens uitgetekend in overleg met bouwheer Ronny Schreurs en in samenspraak met enkele interieurontwerpers (zowel gespecialiseerd in tandheelkundige praktijken als algemene interieurarchitecten).

 

Er werd voldoende ruimte voorzien voor een zeer uitgebreide receptie (zie foto's) waarbij de vriendelijke balie-assistentes de patiënten enerzijds ontvangen en inschrijven en anderzijds instaan voor de afrekening en het maken van de vervolgafspraken.

 

De wachtruimte staat in nauwe verbinding met de receptie en is enkel afgescheiden door een ingenieus ontworpen gashaardcassette die via een L-constructie zwevend aan het plafond hangt.

Deze zorgt voor een aangename huiselijke sfeer die de patiënt ontspant, maar meteen ook een meerwaarde geeft aan het erg strakke interieur. De lange zitbanken zijn met een zwarte kunstlederen bekleding afgewerkt zodat ze perfect passen in de zwart-witte tinten die overal in de praktijk terugkomen. In de wachtruimte is een ingebouwd rek met verzorgde literatuur en worden op het ruime beeldscherm informatieve filmpjes over de praktijk en allerhande tandheelkundige behandelingen getoond.

Voor de kleinste patiënten is er een speeltafel met ministoeltjes waardoor het wachten tot een leuk moment wordt herleid. De jeugd maar ook volwassenen kunnen surfen op PC’s in de infohoek; hier zijn 3 PC-monitoren ingebouwd : een scherm voor allerhande spelletjes, een tweede met infobibliotheek over tandbehandelingen en een derde waar de patiënt op de website van de praktijk kan surfen. De wand boven deze schermen geeft via  een “Wordcloud” een weerspiegeling van alle tandheelkundige specialiteiten die dit centrum biedt.

Het is duidelijk dat veel energie gestoken werd in het ontwerp van deze ontvangstruimte. Het is het resultaat van intens teamwerk tussen bouwheer, architect en niet in het minst het interieurbedrijf GUGO uit Opglabbeek.

 

Vanuit de grote ontvangstruimte, waar bovendien een unieke tandartsstoel uit de jaren 50 tentoongesteld staat, zijn er twee parallelle gangen die enerzijds naar de 7 tandheelkundige kabinetten leiden en anderzijds naar de 3 orthodontiekabinetten, de preventiekamer en de röntgenkamer.

 

De ruime sterilisatieruimte is vanuit beide gangen bereikbaar en is voorzien van de modernste technologie wat betreft hygiëne en sterilisatie vereist in een hedendaagse praktijk. In een duidelijke kleurcode van groen naar rood volgen de gebruikte instrumenten de ideale route van besmet naar gesteriliseerd materiaal. Net zoals in de betere restaurants met een open keuken kunnen patiënten via een langwerpig raam het sterilisatieproces op de voet volgen.

 

De behandelkamers (7 tandheelkundige en 3 orthodontische) hebben allemaal kamerhoge ramen waardoor het voor zowel patiënt als tandarts aangenaam vertoeven is door het open en ruimtelijk gevoel.

De ramen geven immers uit op een mooi tuingedeelte, bestaande uit een groenzone met daarvoor een tapijt van dikke hagelwitte keien met enkele moderne beeldsculpturen. Alle behandelkamers zijn 100% identiek waardoor de tandartsen probleemloos kunnen switchen. Voor de endodontoloog werd er evenwel een behandelkamer met microscoop ingericht en voor chirurgische ingrepen werd een extra operatielamp voorzien in een andere behandelruimte.

 

De 500 m2 werd verder nog ingevuld met aparte personeelstoiletten, een dames- en herenkleedkamer, een refter met alle comfort die bovendien zeer eenvoudig om te bouwen is tot een vergaderruimte met alle moderne digitale projectievoorzieningen, een berging en een klein labo waar ondermeer dieptrekapparaat en andere kleine tandtechnische reparaties kunnen uitgevoerd worden.

 

Zoals reeds gemeld werd het interieur zeer strak gehouden in wit-zwart tinten  wat een futuristische en uitermate cleane uitstraling geeft. Er werd gekozen voor een sneeuwwitte gegoten PUR-vloer die ondanks de kleur eenvoudig in onderhoud is. De zwarte Panton stoelen steken dan weer af tegen de witte omgeving en de bureelbladen zijn in glas.

Glas is bovendien een andere overheersende factor in het ultramoderne centrum. Naast de grote raampartijen in de gevels zijn ook de praktijkruimtes langs binnen volledig in glas, netjes en strak afgezoomd met matte folie waar de praktijknummers esthetisch in verwerkt zijn.

 

De kasten in de kabinetten zijn in glanzend wit materiaal met een Korian werktablet en ingebouwde lavabo en voorzien van handenvrije kranen. Boven iedere behandelunit werd een TV-scherm in het akoestische gyprocplafond ingewerkt zodat de patiënt tijdens de behandeling zijn/haar favoriet programma kan volgen en de behandeling op deze manier aangenaam en snel voorbij lijkt te gaan.

 

Voor de verlichting werd veelvuldig beroep gedaan op LED-technologie. De wit-zwarte leds worden rond de balie en boven de ramen sfeervol onderbroken door een azuurblauwe ledstrip die ook na sluiting blijft branden en een blauwe schijn verspreidt in het gebouw.

Aan de ontvangstbalie eisen  de cirkelvormige designarmaturen de aandacht op. Deze passen netjes bij de “downut” armaturen die verspreid over het plafond in de ontvangstruimte zijn ingewerkt.

 

Het uitgebreide team van tandartsen, assistenten en administratief personeel ervaart het werken in deze moderne omgeving dan ook als heel aangenaam. Ook de reacties van de patiënten op deze infrastructuur zijn allemaal ronduit verbluffend.