Nederlandse privé-kliniek doet beroep op Belgisch professionalisme

De grootste privé-kliniek voor tandheelkunde in Nederland doet beroep op Belgisch professionalisme.

De redactie van de rubriek “Binnenkijken in … “trok voor de verandering even de grens over en ging een kijkje nemen in de CDC-Kliniek in Best. één van de grootste privé-klinieken voor tandheelkunde in Nederland. Een heuse onderneming met 110 werknemers. gespecialiseerd in complete gebitsrenovaties. Tandartsen, assistenten, mondhygiënisten, implantologen en tandtechnici met ruime internationale ervaring werken er volgens de nieuwste technieken en met uiterst geavanceerde apparatuur. Als maar meer patiënten met extreme angst hebben intussen de weg naar CDC gevonden. Zij ondergaan, indien nodig, een behandeling met lachgassedatief of zelfs onder volledige narcose. Om aan de toenemende vraag te blijven voldoen, waren onze beide gastheren, Eric en Rob Dral genoodzaakt om begin dit jaar een tweede, modern ingerichte vestiging te openen. Naast de 13 bestaande, beschikt deze tweede vestiging over 17 behandelkamers waarvan 2 uitgerust als operatiekamer voor implantologie en een tweede tandheelkundig laboratorium. In juni 2004 kochten ze een industrieel pand, gelegen op 3 minuten loopafstand van de bestaande vestiging. De onderhandelingen met de verschillende partners: het dental depot, de architect, de aannemer, de loodgieter, … konden beginnen.

Van industrieel pand tot kliniek voor tandheelkunde

Voorbereidende fase:

Vermits de keuze van de units voor de gebroeders Dral primordiaal was werden eerst de dental depots gecontacteerd. Hun keuze werd hoofdzakelijk bepaald door de volgende criteria: De goede ervaring in het verleden,met de heren Renaat De Romagnoli en Willy Crab, - beiden vaklui van Denta uit Antwerpen -,bij het inrichten van hun laboratorium .Ten tweede omdat Denta het bekende Duitse merk Ultradent uit München vertegenwoordigt. Denta/Ultradent, een combinatie die garant staat voor kwaliteit en service. Het inrichten van een tandartspraktijk is bovendien zo specifiek dat het dental depot reeds van bij de aanvang bij de besprekingen moet worden betrokken. In overleg met de architect kwam een definitief plan tot stand m.b.t de indeling en de inrichting van de binnenruimte. Vervolgens ging de technische dienst van Denta over tot het intekenen van de units, de nutsvoorzieningen, technische ruimten, pano, praktijkverlichting ed. Zij stond er trouwens op dat zij samen met architect en werfleider de ruwbouwwerken zouden opvolgen. Zo werden in een later stadium verrassingen vermeden. De belangrijkste criteria waarmee moest rekening gehouden worden waren: - Een goede doorstroming van patiënten en personeel met zo weinig mogelijk af te leggen afstand - Zo veel mogelijk daglicht - Praktijkruimten om patiënten te behandelen niet meer niet minder -Een administratief centrum

Fasen van de werkzaamheden:

Begin september was het dan zover. De verbouwingen van de ronde voorbouw werden tot een minimum herleid. De bestaande balie werd uitgebroken. Een paar muurtjes werden gesloopt. Aan de bovenverdieping die de burelen herbergt werd niet geraakt.

De constructiehal werd grondiger aangepakt. Bijna alle muren werden gesloopt. De sleuven voor de nutsvoorziening werden geslepen. Waar nodig werden ramen bijgeplaatst. Leidingen voor afvoer, afzuiging, elektriciteit, perslucht en water werden op instructie van het dental depot gelegd. Sleuven werden volgestort. Muren werden gemetst, bepleisterd en gespoten. Raam- en glaspartijen, airco, het audio- & videosysteem en het vals plafond werden geplaatst. Op regelmatige en cruciale tijdstippen zoals voor het dichtstorten van de sleuven voor de nutsvoorzieningen, kwam Denta de uitgevoerde werken controleren. Ze woonden ook telkens de werfvergaderingen bij en stuurden bij waar nodig . Ondanks het zeer strakke schema van 3 januari, verliep alles zeer vlot. Op 1 december werd begonnen met de vloerbekleding. In de praktijk en het laboratorium werd gekozen voor marmoleum. Het materiaal is immers duurzaam, bestand tegen zware druk en het gebruik van rolstoelen. Bovendien is het hygiënisch, eenvoudig schoon te maken en te onderhouden, antistatisch, en tijdloos. De rest van het gebouw werd uitgevoerd in en antracietkleurig “steentapijt”. Een naadloos en decoratief materiaal dat slijtvast en sterk is, veel combinatiemogelijkheden biedt en makkelijk is in onderhoud. Na 24 uur kan men erop lopen en is het belastbaar. Het “steentapijt” werd voorzien van een “coating”. Op 15 december werd begonnen met de inrichting. De verlichting, röntgentoestellen, panotoestel, operatielampen, kastenwanden, units, labomeubels, technische ruimte,…) en ja, op 3 januari werden de eerste patiënten ontvangen.

Het technische aspect

Gezien de grootte van het project werd gekozen voor een droog afzuigsysteem (4 x Dürr V1200 – verspreid over 3 technische ruimtes) in combinatie met een Metasys Typo 1 amalgaamafscheider ingebouwd in elke Ultradent spuwkom. Dit systeem voorkomt dichtslibben van de leidingen en vergt geen “Flux versnellers”. Per praktijk werd één hoofdschakelaar voorzien om alles tegelijk uit te schakelen. De operatiekamers werden voorzien van noodvoedingen ingeval van elektriciteitspannen, om de behandelingen onder narcose te kunnen verder zetten. Om overal daglicht te garanderen werd er op aanraden van Denta boven elke patiëntenzetel 2 Zumtobel Mild Light IV opbouwarmaturen geplaatst.

De inrichting:

Ondanks zijn industrieel karakter is men erin geslaagd om dit geheel om te toveren tot een functioneel, attractief gebouw. Angstige patiënten komen tot rust en voor het personeel is het aangenaam werken. Dat merkt men reeds bij het binnenkomen. Veel aandacht werd besteed aan het “aankleden” van de praktijk. De ontvangstruimte is het administratief zenuwcentrum. Ze baadt in het licht en valt op door haar cirkelvormige balie die plaats biedt aan 4 receptionisten.Zij zien de patiënten voor en na de behandeling. In de 2 wacht(lees)zalen staan lange massief houten tafels met rode & zwarte lederen stoelen. De lounge heeft gedempt licht, 6 relaxzetels gescheiden door houten wanden met ingebouwde flatscreen TV-tjes. Bovendien is er een internet wall. Om beurten stellen verscheidene kunstenaars hun werken ten toon in de gezamenlijke ruimtes. Een heuse vernissage. De behandelkamers liggen aan de buitenzijde met veel daglicht en zijn tot hun essentie teruggebracht: om te behandelen. De Ultradent units staan centraal opgesteld met aan het hoofdeinde een metalen Dental Art hangkast (202 x 52 x 49,7 cm). Bovendien is er per behandelruimte een rollend meubel beschikbaar. Een computerterminal zorgt voor het oproepen van de patiëntenfiche en de digitale röntgenbeelden (Trophy RVG5 en Kodak 8000).Om een speels accent te geven komt de kleur van de vloerbedekking per behandelkamer overeen met de bekleding van de patiëntenzetel & tandartsstoeltjes. De sterilisatie- en voorraadruimte liggen centraal om de loopafstand van de assistenten kort te houden.Ze herbergen houten kasten van Med & Org voorzien van zelfsluitende telescopische laden. Ze is uitgerust met een Miele thermodesinfector en de nodige sterilisatoren.

Besluit:

Ondanks de tijdsdruk is hier op korte tijd, fantastisch werk geleverd. Alles werd gedaan om patiënten en medewerkers een geruststellend gevoel te geven. En laat ons vooral voor één keertje chauvinist zijn: Denta heeft hier puik werk geleverd.