Nederlands kabinet weerspiegelt de passie van de tandarts

Erik Legrand, de ontwerper van het project, vertelt ons over de mogelijkheden en beperkingen van een rijwoning als kabinet, en over hoe je de gevoelens van een tandarts in een interieur kan weergeven.

 

“In Nederland heb je heel wat rijwoningen. Dat heeft als grote voordeel dat alle binnenmuren eruit kunnen, wat ons in dit geval heel wat vrijheid gaf. De enige beperking die we hadden was het beperkte oppervlak waarin alle functies van een kabinet worden opgenomen. Het was dan ook onze taak als ontwerper om alle ruimten zo goed mogelijk te benutten, zonder een eng gevoel te creëren. Archimed bedacht niet alleen het concept van de praktijk, maar stond ook in voor de volledige uitwerking.

 

Je komt binnen via een sas. Boven werkt de vrouw van de tandarts als mondhygiëniste. We moesten bij het ontwerp dus niet alleen met horizontale maar ook met verticale circulatie rekening houden. De bestaande trap zou dan ook een aantrekkelijk aspect krijgen.

 

In de ontvangstruimte en wachtzone hadden we vrij spel qua vormgeving. Oorspronkelijk hadden we een rechte balie voorzien, maar die ruimde al snel plaats voor een balie met ronde vormen, dat komt veel gastvrijer over. De wand achter de balie, die in feite een scheiding vormt tussen de ontvangst- en wachtruimte, is een binnenraam waar je niet door kan kijken.

Vanuit de wachtzaal heb je geen zicht op de administratie. Dat werd bewust gedaan, omdat de mensen dan ook echt ontspannen kunnen zijn. De bank werd volledig ontworpen door Archimed, en is geïnspireerd op een oude treinbank.

 

De administratie is zo minimaal mogelijk gehouden. Op het bureau staat enkel een toetsenbord en een scherm, daarnaast een printer en een heel sobere kolomkast. Meer niet. En dat blijkt meer dan voldoende te zijn!

 

De behandelruimte werd volledig uitgevoerd volgens de wensen van de tandarts. Deze ruimte is ergonomisch en functioneel. Omdat de tandarts nogal wat apparatuur heeft, zocht hij naar een kastensysteem waarin alles netjes kan worden opgeborgen. Als ontwerper tracht je de gevoelens van de klant om te zetten in 3D. We zochten naar een geschikte oplossing en hebben gekozen voor het Deense Inform. Dit is een soort modulesysteem, dat werkt zoals Lego. Je kiest de kasten die je nodig hebt, en alles past netjes naast of op elkaar.

Verder is in het plafond een LCD aangebracht, zodat de patiënt vanuit zijn stoel tv kan kijken.

 

De sterilisatieruimte bevindt zich achter een schuine wand in de behandelkamer. Twee grote schuifdeuren in hout en glas maken het geheel dynamisch. Tussen de twee deuren werd een magnetische wand aangebracht, waar kindertekeningen worden opgehangen.

Zowel vanuit de behandel- als de sterilisatieruimte kan de tandarts via kleine raampjes de inkom en de wachtzaal in het oog houden.

 

Wanneer je begint met een ontwerp, hou je rekening met alle betrokken partijen. Er is een communicatie over en weer tussen zowel de tandarts, het personeel als de (angst)patiënt. Die laatste wordt vaak vergeten. Je tracht een huiselijke rust uit te stralen in je wachtruimte, en met die rustgevende indruk komt de patiënt in het kabinet. Het begint dus al in de wachtruimte. Je geeft de patiënten een bezigheid zodat ze niet voortdurend zitten denken aan die enge boren en tangen.

We proberen altijd om de tandarts zo goed mogelijk te leren kennen. Het kan inspirerend werken als je weet wat zijn of haar hobby’s zijn. In dit geval is de tandarts een grote fan van Kuifje. Zoals gezegd wilden we de wand waarachter de trap zich bevindt aantrekkelijk maken. De tandarts had ons een uitnodiging laten zien van een tentoonstelling over Kuifje, en daarop stond een profiel van zijn gezicht. Dit profiel hebben we dan kunstig verwerkt in die wand.

 

 

Het is duidelijk dat je met een praktijk veel meer kan doen als je er een deel van jezelf durft in te steken. Je geeft vertrouwen aan de patiënt door iets over jezelf te zeggen. Ook belangrijk is de ontvangst en wachtruimte, die een rustige, kalmerende sfeer verlangt . In het creëren van zo een ruimte ligt de taak van Archimed.