Klein en fijn

Dentist News ging in het groene Hoeilaart op bezoek bij een collega die pas een nieuwe praktijk is opgestart. De gezinswoning werd evenwel aangekocht zonder dat toen reeds de beslissing was gevallen er ook een praktijk in onder te brengen. De allereerste optie was immers zich te integreren in een groepsprakrijk of een kleinere associatie.

 

Afgestudeerd in 1993 heeft collega CB reeds heel wat ervaring achter de rug in andere praktijken bij collegae, ook in het buitenland. Door de zeer langdurige specialisatie van haar man arts was er nog geen enkele zekerheid waar het gezin zou terechtkomen. Toen uiteindelijk de vaste stek Hoeilaart werd, wou onze collega ook een definitieve beslissing nemen omtrent haar eigen professionele toekomst. De optie associatie of meewerken in een groepspraktijk was voor haar eerst het aantrekkelijkst maar gaandeweg leken de obstakels toch te groot waardoor de knoop dan maar werd doorgehakt: een eigen praktijk vanaf nul opstarten.

 

Ze is er zich zeer sterk van bewust dat dit absoluut niet evident is in een residentiele wijk waar niemand zomaar langskomt, in een huis dat niet in die optiek was aangekocht en bovendien met twee kinderen en een derde op komst niet al te veel ruimte over had. Toch gaat ze er voor en rekent ze op ‘de mond aan mond reclame’ om haar eigen plaats te veroveren in tandarstenland.

 

De enige optie die over bleef was de 2 garages van de woning om te bouwen tot praktijk .

Hoe eraan beginnen ? Op de vorige Dentex werd op geen inspanning gekeken om zich op alle mogelijke manieren te informeren hoe ze dit best zou aanpakken. Ze wou absoluut een cart-unit omdat ze persoonlijk in al die jaren daar de beste ervaring mee had ; het enige bedrijf dat oren had naar haar verzuchtingen bleek de firma Denta. Zo goed als alle andere probeerden haar dit uit het hoofd te praten. Goed luisteren naar de wensen van een klant, zeker als ze dan al van het zelfzekere type is, is een troef die deuren opent. De deur werd dus wagenwijd open gezet voor Denta, die dan ook van haar kant kon putten uit eigen jarenlange ervaring en zo de ‘klant’ kon begeleiden in haar project. Want al heb je reeds jaren ervaring in het beoefenen van de tandheelkunde, een praktijk inrichten en invullen vergt een eigen specifieke beroepsbekwaamheid ; en deze heeft Denta zeker in huis.

 

De grote onzekerheid die er toen nog was : wie zal de verbouwingswerken uitvoeren en coordineren ? Na diverse aannemers te hebben gecontacteerd bleek al zeer gauw dat het onbegonnen werk was om dit zelf aan te pakken. Voor alle aannemers was dit werk te klein, en niemand kon of wou een vloeiende coordinatie garanderen. Dan maar opnieuw beroep gedaan op Denta, die hun huisaannemer introduceerde : Maximum Living, een interieurbedrijf uit Kontich dat met alle problemen uit de voeten kan. Zij verzorgen zowel het ruwe werk : braak en bepleistering ; als fijnere werken : schrijnwerk en electriciteit, maar eveneens de allerfijnste esthetische afwerkingen zijn hun handelsmerk. Hoewel Denta het volste vertrouwen geeft aan Maximum Living, getuige daarvan de jarenlange samenwerking, wensen ze de verlichting in eigen regie te houden; dit overlaten aan interieurarchitecten geeft zeer veel sfeer maar geen efficiëntie voor de ogen van de tandarts.

De concrete invulling is gestart met een plannetje dat de opdrachtgeefster zelf had uitgetekend. Er volgden nog een 20-tal andere schetsen, maar uiteindelijk is toch een groot deel van haar eigen project overeind gebleven. Wat aanvankelijk bijna ondoenbaar leek :een praktijkruimte inrichten op een oppervlakte van 7x3 m, is uiteindelijk zonder noemenswaardige problemen gerealiseerd. Ook achteraf bekeken, nu de praktijk reeds is opgestart, bleek niets vergeten, buiten de klassieke ‘te weinig stopcontacten’.

In 2 beslissingen is de opdrachtgeefster de begeleider van Denta niet gevolgd. Ten eerste had de heer Crab liever in de plaats van parket een gietvloer in de praktijk , zoals die wel werd aangelegd in de wachtzaal . Wegens de lager gelegen garage en de mogelijke vochtproblemen vond de heer Crab een gietvloer met de ideale epoxysamenstelling de beste keuze. De gezelligheid van een parketvloer vond de collega echter een must. Ten tweede zweert de heer Crab voor het tandartsenzitje bij de stoeltjes van Sun Support, een Zweedse fabrikant van ergonomische stoeltjes waarbij zowel de rug als het zitvlak beweegbaar en instelbaar zijn. Deze fabrikant hebben ze 12 jaar geleden op een medische beurs in Duitsland ontdekt en hun produkten zijn de absolute top. Toch opteerde de collega voor een ander merk dat ze zelf op de kop had getikt. Op termijn zien we wel of deze keuzes nog overeind blijven.

 

Het eindresultaat mag er in ieder geval zijn : midden in een muisstille groene buurt waar je alleen de vogeltjes hoort fluiten ligt de praktijk van haar dromen; op geen enkel moment heeft ze het gevoel krap behuisd te zijn. De zeer sobere maar knappe inrichting geeft zowel de practicus als de patient rust en comfort tegelijk .

Een zeer geslaagd project dat bewijst dat de bewuste keuze voor een solopraktijk zonder franjes en uiterlijk showvertoon uitermate veel voldoening en arbeidsvreugde kan geven.

 

 

 

In het nieuwe raamwerk werd de stijl van de villa perfect gerespecteerd

Je zit net niet in de tuin.

De tweede garage is tot stijlvolle wachtkamer omgetoverd, anex toilet en RX ruimte.

 

 

Materiaal

Unit: Ultradent U 500

Kasten: DentalArt

Verlichting: Zumtobel