Historisch pand met verrassend interieur

Op een betoverende locatie in Kloosterzande pronkt een historische burgerwoning met een prachtige tuin. Het is het adres van een tandartsenpraktijk.

 

Achter de statige gevel schuilt een design om u tegen te zeggen. Het is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen tandarts en interieurarchitect. Hun gezamenlijk gevoel voor sobere maar doordachte vormgeving met contrastrijke accenten maken deze praktijk tot een schitterend rustpunt. En daar genieten zowel de tandarts, de medewerkers als de patiënten van.

 

Een interieurarchitect krijgt niet elke dag de gelegenheid om een praktijk in zo’n prachtig huis in te richten. Als bovendien blijkt dat de tandarts vrijwel geen creatieve beperkingen oplegt, openstaat voor contrasten en op dezelfde golflengte zit qua vormgeving als de architect, is dat helemaal mooi meegenomen.

 

Het was dan ook een flinke uitdaging voor Elke Aerts, een van onze interieurarchitecten. Zij vormde de burgerwoning om tot een stijlvolle en moderne praktijk, zonder afbreuk te doen aan de historische waarde van het pand. Het contrast tussen de inrichting voor en na de renovatiewerken is adembenemend.

 

Aan de achterzijde van het gebouw werd ooit een veranda aangebouwd, die een onbelemmerd zicht geeft op de prachtige tuin met bloeiende appelbomen. Er is dan ook gekozen voor veel glaswanden en glazen deuren vanuit de hele praktijk. Van aan de voordeur straalt de rust van de tuin u tegemoet.

 

 

Al van bij het ontwerp bepalen strakke wanden en glas de stijl van het interieur. De wanden in de centrale gang en in de achterbouw die de verschillende ruimtes aaneenkoppelt, zijn zwart, in de kleur “Off Black” van Maarten Van Severen. Een gedurfde maar geslaagde keuze!

 

Een muur in de kleur “Wet Sand” geeft warmte aan de praktijkruimte en combineert mooi met de gele installatie.

De behandelingskasten hebben een bovenblad in composietmateriaal, met een naadloos geïntegreerde spoelbak.

 

 

De glaswand die de veranda met een van de praktijken verbindt, was ook al te zien op het 3D-ontwerp.

De verlichting legt een accent dat in de hele praktijk terugkomt: de kubusvorm is sober en verfijnd.

 

 

Het hele ontwerp kreeg eerst vorm in 3D. Hierdoor had de klant een goed beeld van de kleurenkeuze, de vormgeving van de inrichtingselementen, de indeling van de praktijk en vooral van de functionaliteit van het meubilair.

 

 

De balie kreeg een strakke buitenzijde en een functionele binnenzijde.

Het hoger gelegen deel in een groene accentkleur schermt de rugzijde van de computer en de bedradingen af.

 

 

Elke Aerts gebruikte bij haar ontwerp zoveel mogelijk glas. Hierdoor profiteert de hele praktijk maximaal van de lichtinval vanuit de tuin. Het glas vormt een akoestische barrière tussen de verschillende functies en lokalen en biedt tegelijk een gevoel van ruimte aan elke kamer.

 

 

De schoorsteenmantel, de rijke plafondversieringen en de schitterende parketvloer herinneren de bezoeker aan de historische waarde van het pand. De supermoderne lamp van Kundalini en de stoelen van Pantone passen hier verrassend goed bij.

 

Elke kamer heeft een accentwand in een andere kleur. Hier zet Urban Chic Mystic van de Boss Trendcolor-collectie de toon. De warme kleur creëert een gezellige sfeer.

 

 

 

 

Het meubilair is strak en functioneel. Onze interieurarchitecte stelde een oplossing voor met op maat gemaakte houten kasten. Bovenblad en zijpanelen zijn volledig in Corian uitgevoerd, met naadloos geïntegreerde Corian spoelbakken: een functionele, duurzame en bovenal hygiënische oplossing. Ook voor de grepen past een strak design.

 

 

De op maat gemaakte bergkast, van vloer tot plafond en van wand tot wand, biedt heel wat extra bergruimte. De kleur is uiteraard op de Corian werkbladen van de dentale kasten afgestemd. Antraciet en wit zijn de basiskleuren in de hele tandartsenpraktijk, en dat is hier niet anders. De blauwe dentale installatie zorgt voor een fris tintje.