Extreme make-over van een praktijk

Onlangs besliste tandarts Mathay uit Brussel om haar praktijk in een nieuw kleedje te steken. De praktijk, die zich op de gelijkvloerse verdieping van een appartementsgebouw bevindt, beschikt over twee kabinetten. Een van de voornaamste eisen was dan ook om de tandartspraktijk te kunnen blijven voeren tijdens de werkzaamheden. In deze reportage zien we dat men zonder drastische bouwkundige ingrepen een kabinet spectaculair kan veranderen.

 

Jane De Clercq van Archimed stond in voor deze verbouwing. Samen met één van hun vaste partners boden ze een “sleutel-op-de-deur-realisatie” aan. Dit heeft heel wat voordelen voor de tandarts: geen ellenlange discussies, alle communicatie verloopt via één kanaal en het bespaart een pak vergaderingen en kopzorgen.

 

De linkerruimte was oorspronkelijk één geheel, waarin zich zowel een soort balie als de werkruimte bevonden. De klant wou die balie afscheiden van de stoel en om het ruimtegevoel te behouden werd voor een lichte maar heel fraaie oplossing gekozen: een glazen wand in gezandstraald glas met ingewerkte glazen deur erin met daarop het praktijklogo. Om de wand zo licht mogelijk te houden werd er enkel boven en onder gebruik gemaakt van een klein u-profiel. Het heldere glas bovenaan zorgt voor de nodige lichtinval en het gevoel van ruimte.

In praktijk 1 zien we een kopie van deze wand met hetzelfde logo als scheiding tussen bureau en behandelingsgedeelte.

 

In de gang werden de bestaande deuren en deurlijsten verwijderd. Ook een ingewerkte kast boven de ingang naar de praktijk werd weggewerkt. Dit maakt de ruimte veel rustiger. De design verlichting (Modular) in combinatie met de juiste kleuren zorgt voor een aangepaste sfeer. De kleuren zijn overigens Flamantkleuren, die doorheen de hele praktijk worden herhaald.

 

Enkel in de hall werd een nieuwe linoleumvloer gelegd. De bestaande vloeren in de praktijken werden behouden.

 

Vanuit de gang en de wachtzaal is de OPG- poets ruimte zichtbaar. Hiervoor werd een nieuw lavabomeubel ontworpen in dezelfde stijl en materiaalkeuze als de balie om zo een eenheid te behouden.

 

De balie oogt heel fraai. Het is een combinatie van rechte en ronde vormen waarin zowel hout als glas worden toegepast. Vanaf de balie heeft men zicht op het tweede kabinet doorheen de glazen wand.

De klant kreeg vooraf een computerontwerp van de balie, waardoor ze zich al heel goed kon voorstellen hoe die er in het echt zou gaan uitzien.

De balie werd volledig ontworpen naar de wensen van de klant en de creativiteit van de interieurarchitect.

 

In dit tweede kabinet werd er een volledig op maat gemaakte kastenwand geplaatst. De kast bestaat enkel uit schuibare voorpanelen en multifunktionele legborden, op die manier heeft men de nodige opbergruimte voor allerlei producten en materialen en bovendien zijn schuifdeurkasten ruimtebesparend. De kasten van “Noteborn” zijn volgens Jane De Clercq ook een heel handig hulpmiddel om bestaande legplanken of oude kasten in een nieuwe kleedje te steken. “Ik gebruik deze kasten erg vaak, ze zijn heel duurzaam, bestaan in verschillende kleuren en materialen en geven een frisse look aan de ruimte”. De kastsystemen zijn polyvalent toepasbaar in iedere situatie waar een gebrek aan bergruimte aan de orde is, vertelt ze ons.

 

“Het grote voordeel van de aannemingswerken in twee fasen is dat de tandarts kon blijven werken in haar praktijk. De klant noch de patiënten ondervonden hinder van deze werkzaamheden. Het enige nadeel is dat de werken op die manier iets langer duren. Maar in totaal was de hele klus hier na vijf volle weken al geklaard, een relatief korte termijn. Als je ziet hoe een praktijk in zo’n korte tijd een dergelijke metamorfose ondergaat, dan is het zeker de moeite waard.”

 

 

Meer info ?

www.archimed.be

ARCHIMED nv

Textielstraat 20

8790 Waregem

Tel 056 62 98 62

Mail : archimed@archimed.be