Endopraktijk in Mechelen

Waar warmte en professionaliteit samengaan

 

Een omgeving scheppen waar zowel tandarts als patiënt zich goed voelen, dat was de wens bij het inrichten van deze nieuwe praktijk. Licht en de juiste kleurkeuze hielpen aanzienlijk om dat doel te bereiken.

 

Maandagochtend, 11 uur. De tandartspraktijk in Mechelen is gemakkelijk bereikbaar en er is voldoende parkeerruimte voor¬zien. Ze is gelegen in één van de appartementen van een volledig gestript oud maar prachtig gerestaureerd gebouw. De ingang ademt chique zakelijkheid uit. De lift brengt ons naar de derde verdieping.

 

Licht, lucht en warmte

Aanbellen hoeft niet. De inkom leid je automatisch naar een centraal ingeplante ontvangstbalie. Wat opvalt is de combinatie van witte hygiënische soberheid met warme houtstructuren. Je voelt je meteen thuis. De tandarts ontvangt ons in de praktijk van haar man. Zelf heeft ze een praktijk aan huis buiten de stad.

Alvorens de praktijkruimte in te lopen, zetten we ons in de sympathieke kantine waar de tandartsen en medewerkers kun¬nen lunchen en vergaderen. Een knalgele zetel fleurt de witte kamer op.

De wachtkamer heeft geen buitenvenster. Dit wordt echter ruimschoots goed gemaakt door de okergele kleur en de ver¬lichting die de zon voorstelt. Een grote cactus zorgt voor een zuiders tintje. De witte stoelen contrasteren aangenaam met de omgeving.

 

De behandelkamers

Langsheen de ontvangstbalie hebben we zicht op 2 behandelkamers, gescheiden door glazen wanden. Licht, lucht en warme kleuren kenmerken deze moderne praktijk. ‘Onze interieurarchitect adviseerde ons om het okergeel als hoofdkleur door te trekken in heel de praktijk.’ Het resultaat is verbluffend mooi: de okergele gezandstraalde glazen wanden breken het koel hygiënisch wit van de muren, zorgen voor een ruimtelijk effect en garanderen tegelijkertijd de privacy van de patiënt. Bovendien is de houtstructuur van het meubilair een rustgevend element in elke kamer. De roestvrije tabletten ogen professioneel en zijn perfect te onderhouden. Eens de patiënten in de zetel hebben plaatsgenomen, genieten zij van het rustgevend uitzicht op een ruim balkon opgefleurd met mooie plantenbakken.

 

De verlichting

Veel aandacht werd besteed aan de verlichting. Om steeds daglicht te garanderen, ook ’s avonds, werden speciale lichtmo¬dules in het plafond ingewerkt. ‘We wensten de hoogte van de plafonds, een echte meerwaarde van dit oud gebouw, niet te breken door hangende verlichting.’ Het resultaat mag er zijn. Ook de steunpilaren, vanboven eindigend in lotussen, geven aan de kamers een apart cachet.

 

Endodontie

De tandartsen doen uitsluitend endodontische behandelingen. Elke kamer is voorzien van een tabletunit met loshangende slangen. ‘Tijdens onze opleiding hebben we steeds met dit splitconcept gewerkt. Wij zijn daaraan gewoon en bovendien is het rustgevender voor de patiënt’. Elke behandeleenheid is voorzien van een microscoop. ‘We wensen onze patiënten opti¬maal te behandelen. Bij endo-ingrepen is een microscoop een niet onbelangrijk hulpmiddel.’

 

Beeldvorming

Voor de diagnostiek doen we in de ene behandelkamer beroep op een CCD systeem met captor die ons digitale beelden geeft zonder tussenstappen. In de andere kamer gebruiken we een fosforsysteem met plaatjes die we inscannen. ‘We wil¬den 2 systemen in huis hebben. Zo kan elke tandarts onafhankelijk werken en kunnen we de 2 systemen vergelijken. En in geval van nood hebben we ook nog een mobiel systeem.’

 

Sterilisatie

Achter de baliewand bevindt zich de sterilisatieruimte. Beperkt maar zeer functioneel. ‘We hebben een groot aantal voorbe¬reide gesteriliseerde cassetten in voorraad. We steriliseren ze aan het eind van de dag in bulk. Handig is dat, zo sta je nooit voor verrassingen. We wensen ons ook nog een thermodesinfector aan te schaffen. Dat zal het hygiëneproces verbeteren en het kwetsuurrisico verminderen.’

 

Apparatuur kiezen

De keuze voor het merk van installaties was vlug gemaakt. Beiden hadden reeds gewerkt op het merk en hadden zich gedurende jaren kunnen overtuigen van de kwaliteit en de onderhoudsvriendelijkheid ervan. ‘En het advies bij de realisatie van ons project was een echte meerwaarde. Van de technische voorzieningen tot de keuze van de vloerbekleding, steeds werden we aangenaam verrast door de ervaring van het bedrijfsteam. Maar nog belangrijker was de kwaliteit van de service. Ik heb er geen woorden voor: je belt, je legt je probleem voor en binnen een halve dag staat de technische dienst voor de deur en lost het op. Apparatuur kiezen is belangrijk, de snelle service is echter nog crucialer. Het gaat tenslotte om continue verzorging van onze patiënten’.

 

Technische fiche Denta:

Units: Ultradent U1301 hangende slangen

Afzuigmotoren: Cattani Uni-Jet

Radiologie: Carestream Dental CS 7600, RVG 6100, CS 2200

Verlichting : G.Comm Polaris, Faro SC2000 Forma