Een tandartspraktijk in een oud klooster

Het is niet evident om in het hartje van Brugge nog een fraaie woning te vinden. Tandarts Philippe Kiekens had geluk en kon de “Bonin’s Wal” op de kop tikken. Het is een oud klooster, dat in de jaren 50 werd verbouwd. Tot een jaar of tien geleden had een internist hier zijn praktijk, maar sindsdien stond het pand leeg. Twee jaar geleden begonnen de ingrijpende renovatiewerken van de praktijk. Vorig jaar kon de heer Kiekens er zijn eerste patiënten behandelen.

 

Philippe Kiekens studeerde af in 2004 en volgde daarna nog een tweejarige opleiding aan het AZ Sint-Jan in Brugge. Ondertussen had hij het pand gekocht. Vrij snel bedacht hij de nieuwe indeling van de praktijk. Er waren nogal wat kleine ruimtes en die moesten verdwijnen. Enkel de draagmuren bleven behouden.

Ondertussen contacteerde hij verschillende bedrijven. De basis voor het concept van de praktijk was de stoel. Vandaar werden de verdere ideeën uitgewerkt.

 

Zo kwam hij bij Denta terecht, waar hij het rechtstreekse en persoonlijke contact enorm wist te appreciëren.

Denta hielp hem bij de keuze van de materialen, de meubels en de verlichting. Philippe koos zelf een architect, aannemer, schilder, enz. Denta was wel de hele tijd in de buurt om de werken op te volgen.

De architect tekende het plan uit en Denta zorgde voor de technische tekeningen: waar de stoel moest komen, waar er perslucht, water en afzuigmotoren moest voorzien worden.

 

Philippe Kiekens wou een heel strakke en cleane praktijk die echter niet koel mocht aanvoelen. Daarom koos hij in de werkruimte voor een parketvloer in teak, en lichte maar toch warme kleuren op de muur. Die contrasteren heel goed met de leistenen vloer, die in de hele praktijk werd gelegd.

 

De oppervlakte was vrij beperkt, zowat 70 m2. Om een zo groot mogelijk kabinetoppervlak te hebben, moesten de andere ruimten zo beperkt mogelijk gehouden worden. De wachtzaal en de balie lopen in elkaar over. Enkel een glazen schuifdeur scheidt de twee ruimten.

 

In het toilet werd ook heel wat aandacht besteed aan optimale ruimtebenutting. De lavabo, die uitgehouwen is uit een massieve blok leisteen, is verwerkt in de trapholte.

In de muur achter het hangtoilet, waarin het waterreservoir is voorzien, werden uitsparingen aangebracht. De TL-verlichting daarin creëert een zekere diepte.

 

Het was een absolute must dat de praktijk uitbreidbaar was naar een tweede stoel. Daarom zijn nu al de nodige voorzieningen getroffen om met behulp van een eenvoudige gezandstraalde glazen wand de praktijk in twee op te splitsen.

Alle nutsleidingen liggen hiervoor al klaar.

 

De grote ramen aan de zuidkant laten het zonlicht binnenvallen in de praktijk.

Komen er later twee stoelen, dan zal de glazen wand toch het nodige licht doorlaten. Bovendien blijft zo de binnentuin ook altijd zichtbaar.

De glazen wand heeft daarnaast ook weer een ruimtecreërende functie.

Aan de straatzijde moesten de loodramen behouden worden. Om de privacy te garanderen en de isolatiewaarde wat op te krikken werden aan de binnenzijde nieuwe ramen geplaatst met gezandstraald dubbel glas.

 

Ook de sterilisatieruimte is zo klein mogelijk gehouden. Naast een Miele wasmachine, een Statim sterilisatietoestel van SciCan en een koelkast bevinden zich hier nog wat kasten en bergruimte.

 

Voor het panotoestel was net voldoende ruimte. De instellingen gebeuren op een touchscreen en de drukknop voor de activatie bevindt zich buitenaf. Hier werden gyprocwanden gebruikt met lood en in de deur is stralenwerend glas aangebracht.

 

Qua verlichting werd in de praktijk en de wachtzaal gekozen voor Zumtobel Staff (Mild IV). In de balie hangt een armatuur van Wever-Ducré. Boven de behandelstoel werd wit licht gebruikt, waarbij over ongeveer 12 m2 hetzelfde licht wordt verkregen. Boven de bureau is een iets warmer licht gebruikt.

 

Tandarts Kiekens weet gebruiksgemak te appreciëren. Vanaf de stoel kan de voordeur worden geopend, en kan hij in de toekomst de assistente oproepen.

In de wachtzaal en aan de balie hangen kleine en discrete camera’s. De beelden kan hij van in de praktijk en de privéwoning zien.

Een ander handigheidje is dat alle randapparatuur zoals compressoren en dergelijke met één knop aan- en uitgeschakeld kunnen worden.

Het volume van de muziekinstallatie tenslotte kan naar wens worden geregeld in de verschillende ruimten.

 

Achter de muren van dit oude gebouw bevindt zich een heel fraaie praktijk, die zeer ruim oogt. Het is alleen jammer van de kleine wachtzaal, maar het wachten loont de moeite, want als je eenmaal in de praktijk bent, wordt je bedolven onder de rust die het oude kloostergebouw nog altijd met zich meedraagt. De patiënt kan in de stoel rustig dromen over hoe het er hier ooit aan toe ging...

 

Materiaal:

 

Unit: Ultradent 1500

Extra-oraal: Kodak 8000 Pano en cephalometric system-

Panoscherm: Neovo touchscreen

Intra-oraal: Kodak RVG 6000 – een upgrade naar de Kodak RVG 6100 is voorzien.