Elektronisch voorschrift nu ook zichtbaar voor patiënten

Bent u een van de 3.733 tandartsen die al een elektronisch voorschrift hebben afgeleverd, dan kunnen uw patiënten voortaan hun openstaande elektronische voorschriften consulteren via de personal health viewer, op www.mijngezondheid.belgie.be.

 

De overheid wil patiënten meer toegang geven tot hun gezondheidsgegevens, via de personal health viewer. Bij de portaalsite www.mijngezondheid.belgie.be zal elke Belg meer en meer gezondheidsgegevens kunnen consulteren. Omdat sommige ziekenhuizen en/of zorgverleners de patiëntengegevens nog niet delen, is deze personal health viewer voor heel wat Belgen nog een lege doos. Ook is het mogelijk dat de software van de zorgverstrekkers of de ziekenhuizen het delen van patiëntengegevens (nog) niet mogelijk maakt.

 

Wat voortaan nu wel al mogelijk is, is het raadplegen door patiënten van nog openstaande elektronische voorschriften op hun naam via de personal health viewer. Ook die door tandartsen werden voorgeschreven. De patiënt kan aangeven in welke apotheek hij of zij de voorgeschreven medicatie wil afhalen, zodat de apotheker het geneesmiddel kan reserveren. En patiënten die menen dat ze het voorgeschreven geneesmiddel niet meer nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze het al in huis hebben, kunnen eigenhandig het elektronische voorschrift verwijderen. Of dat een goede zaak is, is echter een andere discussie.

 

Bron: Persbericht Kabinet Volksgezondheid de dato 16 november 2018.