Intra-orale mondscanners, tijd om de sprong te wagen?
‘Werk jij nog niet met een intra-orale mondscanner (IOS)?’ Komt deze vraag je bekend voor?
Primescan van Dentsply Sirona
In een wereld waar digitalisatie overal aanwezig is, kan je die onmogelijk nog wegdenken in de praktijk. Al 35 jaar verandert het landschap van de analoge tandartspraktijk naar een digitale. Reeds vele tandartspraktijken hebben deze stap al gezet. Toch blijft er nog een groep over die twijfelt.
De juiste intra-orale mondscanner of IOS kiezen is hoe dan ook niet eenvoudig. Tegenwoordig is er veel informatie online te vinden en dit zorgt voor de nodige keuzestress.
Een IOS vervangt de analoge manier van afdrukken. Dankzij specifieke lichttechnologie wordt er door een camera data opgenomen en samengebracht naar één beeld, dit noemen we de scan. Primescan maakt bijvoorbeeld. gebruik van een gepatenteerde dieptetechnologie terwijl 3Shape of Medit zich meer toeleggen op confocale technologie of triangulation.
Door digitaal te werken verandert ook de communicatie met het labo.
Vroeger gebeurde dit via een opdrachtformulier ingevuld door de tandarts. Een koerierdienst kwam ’s avonds de afdrukken ophalen zodat het labo deze kon uitgieten tot modellen. Het gevraagde werkstuk werd manueel gemaakt en teruggestuurd na enkele dagen. Dit waren vele extra stappen waardoor de kans op fouten toenam.
Met scansoftware wordt de scan rechtstreeks doorgestuurd naar het labo via een platform of de cloud. Eens ontvangen zijn de scandata direct leesbaar via de software van het labo en kan het stuk hierin getekend worden om vervolgens te worden gefreesd of geprint.
Gezien de duidelijker communicatie is deze werkwijze een groot voordeel zowel voor de tandarts als voor het labo!
CAD (computer aided design) en CAM (computer aided manufacturing) zorgt voor minder manueel werk waardoor de kans op fouten afneemt. Dankzij CAD/CAM technologie kan elk werkstuk ook opnieuw gereproduceerd worden indien nodig. Denk maar aan een knarsbeugel of volledige prothese.
Als tandarts heb je met een IOS ook de keuze om ‘chairside’ te gaan werken. Tegenwoordig zijn er veel chairside-systemen (bijv. CEREC), op de markt die open of gesloten zijn. Wil je graag gevalideerd werken of liever jouw eigen CAD/CAM equipment kiezen? Er is voor elk wat wils!
Dankzij return on investment (ROI) calculators kan je de juiste keuze maken voor een geschikte IOS of chairside oplossing.
SprintRay 3D-printworkflow
Een IOS is dus meer dan vervanging voor de analoge manier van afdrukken. Het vergemakkelijkt de workflow binnen de praktijk door snellere informatie en de juiste diagnose te geven. Een workflow kan restauratief zijn, maar evengoed implantologisch of orthodontisch. Een IOS geeft dus alle mogelijkheden om elke behandeling bespreekbaar te maken en toe te passen.
Scannen met een IOS duurt hooguit enkele minuten en vergt weinig voorbereidend werk.
Bij een analoge afdruk loop je steeds het risico op vervorming, bij een IOS niet. Je scant de situatie en ziet dit meteen op het scherm.
De scansoftware begeleidt je stap voor stap. Er wordt steeds gestart met de administratie waar je de patiëntengegevens ingeeft. Vervolgens kan je de nodige scans maken en starten met de modelfase. Dit wordt ook wel eens de analysefase genoemd. Na controle kan je de scan binnen de software doorsturen.
Verder kan je IOS-sleeves kiezen afhankelijk van je hygiëneprotocol. Wil je de sleeve graag reinigen met alcoholdoekjes? Of deze liever in de autoclaaf steken of met single-use plastic sleeves werken?
Kortom, werken met een IOS geeft gemoedsrust op vlak van snelheid, precisie en gebruiksvriendelijkheid!
Voor meer info kan je terecht bij Alexia De Scheemaecker – CEREC & CAD/CAM-specialist bij Codema by Dental Bauer – www.codema.be