Tandartsen voorspellen VS-recessie in 2015

Kunnen tandartsen een aankomende verminderde economische groei en bijhorende recessie voorspellen? Volgens een artikel in het Amerikaanse blad Business Week is het mogelijk om aan de hand van vier parameters bij tandartsen na te gaan of inderdaad een negatieve groei eraan komt.

 

De definitie van een verminderde economische groei en bijkomende recessie ligt vast in een hele reeks economische parameters. Macro- en micro-economen trachten met de hulp van die parameters een aanstormende recessie op te sporen. Met de opkomst van sociale media probeert men aan de hand van wat er daarop wordt gepost eveneens voorspellingen te maken over de economische en financiële toekomst van een land of regio. Nu is er in de Verenigde Staten een model voorhanden waarmee bij tandartsen kan gepeild worden naar een eventueel negatieve groei of recessie in de nabije toekomst.

 

Vier parameters

 

Het economische model om bij de tandartsen te gebruiken hanteert grosso modo vier parameters. In de eerste plaats kijkt men naar het aantal vervolgafspraken van een lopende behandeling dat niet wordt opgevolgd. Vervolgens kijkt men in welke mate patiënten die bijvoorbeeld voor een check-upconsultatie komen, intekenen voor bijkomende, niet-noodzakelijke behandelingen. Een derde criterium is het aantal geweigerde behandelingsvoorstellen, vaak in de vorm van een offerte. Tot slot zijn betalingsachterstanden of aanvragen voor krediet bij de tandarts een slecht teken aan de wand voor de economie.

 

Wellicht negatieve groei in 2015

 

Zal de Amerikaanse economie in 2015 minder groeien? Een kleinschalig Amerikaans onderzoek heeft deze parameters onderworpen aan de gekende dentale indexen die intussen voor 2014 al bekend zijn. Zou waren er in augustus 2014 veel minder vervolgafspraken dan in de zeven eerste maanden van dit jaar. Voor de recessie van 2008 en die van 2009 bleek een gelijkaardige dip elf maanden voordien te zijn gebeurd. Ook de bijkomende, niet-noodzakelijke behandelingen vertoonden in 2014 een dalende trend, identiek zoals bij beide recessies van 2008 en 2009. Tot slot is de totale achterstand van betalingen bij de Amerikaanse tandartsen in 2014 opgelopen tot 22% van alle facturen. Dit betekent dat een gemiddelde Amerikaanse tandarts moet aankijken tegen een betalingsachterstand van 22% van zijn of haar gefactureerde bedragen, op jaarbasis. Dit percentage van 22% komt helemaal overeen met het percentage net voor de recessie van 2008. Op basis van deze beperkte studie met de vier parameters komt de auteur tot de conclusie dat wellicht midden volgend jaar de Amerikaanse economie zal verminderen.

 

 

Bron: Business Week